Pěstování jahod zvládne opravdu každý. Jde o velmi oblíbené ovoce, které můžete sázet v různých obdobích. Jahody dělíme na rané, polorané, pozdní a také stále plodící odrůdy. Pořídit si můžete také lesní jahůdky, které mají velmi výraznou a dokonale sladkou chuť. Tomuto druhu nemohou chutí velké jahody vůbec konkurovat.
Odrůda Gariguette a alpské jahody
Odrůda jahod Gariguette má protáhlé plody a naprosto skvělou chuť, která je příjemně sladká. Mají měkkou dužinu a jsou mrazuvzdorné. Zvládnou dokonce teploty do -15 °C. Alpské jahody mají drobné a velmi sladké plody. Je potřeba abyste je pravidelně zalévali a vyžadují dostatečné množství světla.
Odrůda Senga Sengana
Odrůda Senga Sengana je velmi plodná a zároveň je velice odolná vůči suchu, a také vůči nízkým teplotám. Dále se úspěšně vyhýbá chorobám kořenového systému a také háďátkům, které žijí v půdě. Vyžadují velké množství slunečního svitu, půdu, která je bohatá na živiny a je mírně kyselá. Překvapí vás svou vyváženou sladko-kyselou chutí. Její plody mají střední velikost a jsou tmavě červené.
Odrůda Elsanta
Tato odrůda jahod má velmi silné, tmavě zelené sazenice. Její plody jsou velmi chutné, výrazně aromatické a mají lesklý povrch. Pokud nedisponujete zahradou, můžete je bez problémů pěstovat na balkóně nebo na terase. Elsanta vyžaduje slunné stanoviště a zeminu, která je bohatá na živiny. Jako hnojivo jí vyhovuje kompost. Jde o ranou odrůdu, která není náchylná k hnilobě.
Odrůda Korona
Jde o velmi chutné a výrazné jahody, i když jejich název nás díky událostem posledních let spíše odpuzuje. Nenechte se odradit. Tato odrůda odolává jak mrazu, tak i chorobám. Kromě jedné. Její nevýhodou je, že se nadměrně odnožuje a často může trpět skvrnitostí, kdy se na listech začnou tvořit fialové skvrny, jejichž střed nekrotizuje, listy se zdeformují a později uschnou.