Při pěstování kedluben se vyhněte chybám. Pak vypěstujete nepopraskané a šťavnaté bulvy

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 30.04.2024 06:45
Kedlubny

Pěstování kedluben není složité, je však ale potřeba vědět, jakým chybám se při pěstování vyhnout. Pak budete sklízet šťavnaté, nepopraskané a lahodné bulvy.

Všichni pěstitelé moc dobře vědí, že domácí zelenina má nejen lepší chuť, více výživných látek, ale také je bez pesticidů. Navíc takové kedlubny není složité pěstovat, naopak. Společně s okurkami, dobrými rajčátky a s paprikami je zvládnete vypěstovat i na balkoně nebo na terase. Jak ale vypěstovat chutné kedlubny, které budou šťavnaté? Stačí se vyhnout chybám, kterých se mnohdy nevědomky dopouštíme.

Výběr stanoviště je zásadní

K dobré úrodě vede správně zvolené stanoviště. Volte nejlépe polostín a na záhon je vysazujte dle druhu. Nic neuspěchejte, protože rapidní změny teplot nevedou ke kvalitní úrodě. Myslet byste měli na to, že aby byly kedlubny lahodné a šťavnaté, musí rychle růst, což půjde bez značných výkyvů teplot. A to je také důvod, proč mnoho pěstitelů pěstuje kedlubny ve skleníku či fóliovníku.

Kedlubny

Nevyrovnaná zálivka

Zálivka patří mezi další problémy. Pokud je nezaléváte pravidelně, jednou je zalijete více, pak je necháte proschnout, kedlubny se takzvaně obrní. A to tak, že začnou dřevnatět. Nevyrovnaná zálivka také podporuje praskání bulev. A pokud kedlubny prasknou, je velká pravděpodobnost, že budou trpět plísňovým onemocněním. Ještě bychom rádi zmínili, že díky pravidelné zálivce budete rostliny chránit před dřepčíky a podobnými škůdci, kteří si rádi pochutnají na listech. A pokud se stane, že tyto škůdce na kedlubnách spatříte, vyzbrojte se proti nim pomocí česnekového výluhu.

Výsadba kedluben

Při výsadbě kedluben je potřeba dávat pozor na hloubku, ve které budou rostliny růst. Pakliže sazenice umístíme příliš hluboko, nebudou vytvářet bulvy. Je tedy ideální a důležité, aby byly sazenice vysazeny tak, jak rostly v domácích podmínkách či v zahradnictví. Nezapomínejte ani na spon, který by měl činit 25 x 25 cm.

Mohlo by Vás zajímat

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Ondřejovská hvězdárna
publikováno 11. 5. 2024 autor David Vanda

Poznejte údolí řeky Sázavy a navštivte i nedalekou Ondřejovskou hvězdárnu

Myrta
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Myrta přináší štěstí a lásku, jak ji pěstovat, aby bohatě kvetla a nepochutnávali se na ní škůdci?

zavřít reklamu
×
Reklama