Všichni pěstitelé moc dobře vědí, že domácí zelenina má nejen lepší chuť, více výživných látek, ale také je bez pesticidů. Navíc takové kedlubny není složité pěstovat, naopak. Společně s okurkami, dobrými rajčátky a s paprikami je zvládnete vypěstovat i na balkoně nebo na terase. Jak ale vypěstovat chutné kedlubny, které budou šťavnaté? Stačí se vyhnout chybám, kterých se mnohdy nevědomky dopouštíme.
Výběr stanoviště je zásadní
K dobré úrodě vede správně zvolené stanoviště. Volte nejlépe polostín a na záhon je vysazujte dle druhu. Nic neuspěchejte, protože rapidní změny teplot nevedou ke kvalitní úrodě. Myslet byste měli na to, že aby byly kedlubny lahodné a šťavnaté, musí rychle růst, což půjde bez značných výkyvů teplot. A to je také důvod, proč mnoho pěstitelů pěstuje kedlubny ve skleníku či fóliovníku.
Nevyrovnaná zálivka
Zálivka patří mezi další problémy. Pokud je nezaléváte pravidelně, jednou je zalijete více, pak je necháte proschnout, kedlubny se takzvaně obrní. A to tak, že začnou dřevnatět. Nevyrovnaná zálivka také podporuje praskání bulev. A pokud kedlubny prasknou, je velká pravděpodobnost, že budou trpět plísňovým onemocněním. Ještě bychom rádi zmínili, že díky pravidelné zálivce budete rostliny chránit před dřepčíky a podobnými škůdci, kteří si rádi pochutnají na listech. A pokud se stane, že tyto škůdce na kedlubnách spatříte, vyzbrojte se proti nim pomocí česnekového výluhu.
Výsadba kedluben
Při výsadbě kedluben je potřeba dávat pozor na hloubku, ve které budou rostliny růst. Pakliže sazenice umístíme příliš hluboko, nebudou vytvářet bulvy. Je tedy ideální a důležité, aby byly sazenice vysazeny tak, jak rostly v domácích podmínkách či v zahradnictví. Nezapomínejte ani na spon, který by měl činit 25 x 25 cm.