V takovém případě, kdy listy začnou žloutnout a celkově chřadnout, není na co čekat. Aby rostliny dál plodily lahodné plody, zjistěte, co vašim okurkám chybí. Ještě není pozdě okurky zachránit. A je jedno, jaký druh okurek pěstujete. Ať už salátovky, nakládačky či hadovky, můžete si užívat mnoho vynikajících plodů, i když se rostlinám momentálně nedaří.
Proč okurky chřadnou
Někdy je žloutnutí listů zcela nevinné a projeví se kvůli nedostatku světla. Jednotlivé listy se překrývají a žloutnou. Stačí je tedy pouze odříznout a vyhodit. Dalším důvodem může být nepravidelné zalévání. Pokud okurky mají málo vody, začínají vysychat a žloutnout. Je doporučováno, abyste okurky zalévali přibližně třikrát týdně, a to vydatně. Pokud je samozřejmě velké horko, zálivku jim dopřejte klidně každý den.
Pozor ale na přelévání, to také okurky nesnesou. A pokud pravidelně odstraňujete plevel kolem rostlin, dbejte na to, abyste nepoškodili kořenový systém okurek. Pokud jsou kořeny poškozeny, reagují žloutnutím listů. Dále také může jít i nedostatek dusíku. Posledním, a to nejhorším důvodem, proč listy mění barvu, je plíseň. Pokud máte na okrajích listů nahnědlé skvrny, které postupně žloutnou, neváhejte připravit obranné postřiky. Jelikož na rostlinách již máte plody, doporučujeme, abyste použili přírodní prostředky. A co na plíseň platí?
Postřik na plíseň
Velkým pomocníkem mohou být cibulové slupky a jód. Příprava postřiku je velice jednoduchá. Čtyři hrsti cibulových slupek povařte v jednom litru vody (přibližně 15 minut) a nechte je do druhého dne louhovat. Druhý den tekutinu přelijte a smíchejte s dvaceti kapkami jódu a dvěma lžičkami jemného mýdla. Použít můžete například žlučové mýdlo či jiné na přírodní bázi. To je však potřeba nastrouhat a rozmíchat. Poté přidejte pět litrů dešťové vody a přelijte do lahve s rozprašovačem a aplikujte na rostliny.