Pokud máte rádi cukety a pěstujete si je na vlastní zahrádce, jistě se snažíte o to, aby jich bylo co nejvíce. Navíc také, aby nebyly hořké. Proto je správně zaléváte, také prořezáváte listy, aby rostliny měly správnou cirkulaci vzduchu a neriskovali jste houbové onemocnění. Jednoduše řečeno, staráte se o ně jak nejlépe dovedete. Ovšem ale víte, jak docílit toho, aby cukety byly lahodné, šťavnaté, bylo jich hodně a nebyly hořké? Zkuste tuto jednoduchou proceduru.
Jak správně zalévat cukety
Než se však pustíme do zmíněné procedury, je třeba vědět, jak správně cukety zalévat. Se zálivkou to však nikdy nepřehánějte, neboť riskujete zahnívání plodů. Nejlepší bude, když jim zálivku dopřejete každé dva až tři dny, a to nejlépe brzy ráno, kdy ještě nesvítí příliš slunce. Pokud je tento krok nemožný, zalévejte večer. Ovšem výhody ranního zalévání předčí ty večerní. Díky němu z velké části předejdete houbovému onemocnění, protože do večera půda na povrchu proschne a rostlina tak není při nižších nočních teplotách vystavena zbytečnému vlhku. Určitě také zalévejte dešťovou nebo odstátou vodou a nikdy ne na listy rostliny.
Výživná procedura pro cukety
Aby cukety byly opravdu lahodné, nesnažte se za každou cenu vypěstovat ty největší plody. Ty už nikdy nebývají tak lahodné, jako o něco menší kusy. Nejlepší cukety jsou ty, které měří přibližně dvacet až dvacet pět centimetrů. Co se týká zmíněné procedury, pro podporu šťavnatosti a lahodné chuti vám může pomoci prášek do pečiva. Možná už jste slyšeli, že kypřící prášek nebo jedlá soda se používají k přípravě postřiku na plísně či škůdce. Pokud prášek do pečiva správně použijete, pomůže také s vylepšením chuti cuket.
K těmto účelům postačí, když smícháte 15 litrů vody a 4 balíčky kypřícího prášku. Připravenou zálivku nalijte k cuketám brzy ráno, a to na mírně zvlhčenou půdu. K jedné rostlina stačí nalít jeden litr tekutiny z prášku do pečiva. Zálivku lze aplikovat i paprikám, rajčatům, dýním či okurkům.