Září se nezadržitelně blíží a s ním i chladné ranní teploty. Je tedy nejlepší čas sklízet rajčata a zároveň se postarat o to, aby i ta zelená pěkně dozrála a úroda byla bohatá. Tohoto kroku lze však velmi jednoduše docílit. Stačí pár triků, díky kterým rajčata dozrají a vy se budete těšit z větší a lahodné úrody.
Urychlete zrání rajčat
Pro skvělou chuť a rychlé dozrání rajčat doporučujeme, abyste využili draslík obsažený v síranu draselném. Ten pomůže rostlině správně vstřebávat cukry a uložit je tam, kde je to nejvíce potřeba. Díky tomuto kroku se mírně zastaví růst rostlin, ale naopak začnou dozrávat plody, navíc budou mít vynikající chuť. A jaký je vlastně důvod, že rajčata nemají dobrou a sladkou chuť, ale naopak jsou kyselá? S největší pravděpodobností nemají dostatek draslíku, ale také hořčíku. I v takovém případě pomůže rostlinám postřik ze síranu draselného, ten si s touto skutečností poradí.
Bohužel nedostatek draslíku také mohl způsobit svinování listů. Rostliny nedokáží správně rozložit vodu, a tak reagují svinutím, aby ji co nejvíce udržely. Tento deficit se neprojeví pouze na listech, ale také na kořenovém systému, který se nerozrůstá a samozřejmě nepřijímá tolik živin. I když zelené části porostou, chybějící draslík způsobí špatné dozrávání a vznik nových plodů. Z toho důvodu se vyplatí dodat rostlinám zmíněný prvek.
Dozrávání rajčat po utržení
Pokud se obáváte, že ani tak rajčata nedozrají, počkejte ještě do klesnutí ranních teplot a všechny rajčata otrhejte. Trhejte je i se stopkou, vložte je do papírové krabice i s jablkem a zavřete či přikryjte papírovým sáčkem. Jablko pomůže k rychlému dozrání, neboť uvolňuje etylén. Můžete použít i banán, ale ten rychle černá a plesniví. Rajčata však také můžete po jednom plodu utrhnout a naskládat do krabiček od vajec. Poté je vložit do papírového sáčku a umístit do sklepa. Nebo do místnosti, kde je kolem 12 °C. Pravidelně choďte a odebírejte plody, které jsou již zralé. Kdyby zplesnivěly, mohly by se nakazit i další plody.