Rajčata patří k zelenině, kterou má na své zahrádce snad každý pěstitel. Jsou lahodná, sladká a plná prospěšných látek pro náš organismus. Navíc s nimi lze v kuchyni kouzlit na mnoho způsobů. Například z nich připravíte kečup, omáčky, ale lze je také zavařit či uskladnit čerstvá a vychutnat si je i za několik měsíců. Jak na správné uskladnění?
Jak je to s rajčaty v lednici
Když rajčata donesete ze zahrádky, první, co uděláte, tak je dáte i s mísou do lednice? V takovém případě děláte velkou chybu. Protože rajčata byste měli nechat buď na lince či tam, kde je teplota lehce nad deset stupňů. V lednici sice nějakou dobu vydrží, ale ne tak dlouhou dobu. Navíc ztratí svou lahodnou chuť. A rajčata, která ještě nebyla zralá, v chladu nedozrají.
Jak skladovat rajčata, aby vydržela
Rajčata lze uskladnit na poměrně dlouhou dobu. A to velice jednoduchým způsobem, který je maximálně efektivní. K tomuto kroku si připravte krabičky od vajec, a to samozřejmě tolik, kolik máte rajčat. Plody samozřejmě nesmí být prasklé či jinak poškozené. Jakmile budete mít rajčata umístěná v krabičkách, dejte je do sklepa či do chladné místnosti, kde je teplota maximálně 10 až 12 °C. Tímto způsobem můžete uložit i ta rajčata, která nejsou úplně zralá. Polozralé kousky, které jsou ještě napůl zelené, skladujte stejně a nejlépe při teplotě 12 až 15 °C. Vlhkost prostředí by měla být kolem 85 %.
Pomohou také papírové sáčky
Nedozrálá rajčata můžete umístit do papírových pytlíků a uložit je do sklepa. Ovšem plody by neměly být na sobě, proto pytlík na polici položte, nikoli postavte. Pravidelně se na ně dívejte a odebírejte již dozrálá rajčata, aby se nezačala kazit či plesnivět. Takto také navíc můžete uskladnit rajčata, která nestihla dozrát před mrazíky.
Dalším vhodným způsobem skladování je samozřejmě sušení nebo nakládání do oleje. Plody lze také zavařit či rozvařit na protlak, omáčku nebo kečup.