Celé plody mrazíte, některé z nich přidáte do čalamády či si připravíte protlak či omáčku na špagety. Ale pokud rajčata praskají, musíte je co nejrychleji zpracovat. Proto jsme pro vás připravili tento recept, který vám jistě přijde vhod. Rajčata v oleji využijete do salátů, na kanapky, pod maso či také na těstoviny. Následujte tento jednoduchý recept.
Připravte si rajčata
Záleží na tom, jaká rajčata máte. Pokud máte cherry rajčátka, opláchněte je a přepulte. Pokud máte větší rajčata, opláchněte je a nakrájejte na čtvrtky. Rajčata se také budou sušit kratší dobu, pokud jim vyberete semínka. Jakmile budete mít rajčata připravena, máte dvě možnosti, jak je můžete prosušit. Buď v troubě nebo v sušičce na ovoce. V případě druhém je naskládejte na pláty a sušte na 50 °C. Pokud je sušíte v troubě, naskládejte je na plech, který jste vyložili pečicím papírem a poté je osolte a nechte jednu hodinu odpočinout.
Sušení rajčat v troubě
Po uplynulé době dejte rajčata do trouby a zapněte ji na 90 °C. Sušení trvá opravdu dlouho, přibližně devět až deset hodin, proto začněte nejlépe ráno. Pokud můžete, určitě zapněte horkovzduch, který proces sušení urychlí. Nezapomínejte nechat pootevřenou troubu, aby vlhkost z rajčat mohla vyjít ven. Rajčata po usušení nejsou tvrdá a křupavá, ale zůstávají pružná. Nikde však nesmí vytékat šťáva, taková rajčata by zplesnivěla.
Po usušení si připravte olivový olej či jiný kvalitní a nerafinovaný olej, sůl, česnek, oregano a bazalku. Koření by mělo být sušené. Lze také použít rozmarýn nebo tymián, záleží však na vaší chuti. Sklenice se vzduchotěsným uzávěrem vyvařte a nechte oschnout. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky a můžeme vrstvit. Na dno sklenice dejte rajčata, česnek, sůl, koření a opět rajčata, česnek, koření. Suroviny naskládejte centimetr a půl pod hrdlo sklenice a zalijte je olejem. Suroviny celé ponořte. Uchováváme v chladnu a nejlépe také v temnu. Ideální pochoutka, která zachutná a obohatí nejrůznější pokrmy.