Arónie: Výsadba, pěstování, sklizeň a využití černého jeřábu

autor Nikola Klementová publikováno 18.09.2023 07:00
Arónie

Chcete mít na své zahrádce arónii neboli černý jeřáb? Na výsadbě, ale ani na samotném pěstování není nic složitého. Navíc plody jsou nabité vitamíny a minerálními látkami, které posilují imunitní systém.

Černý jeřáb by na zahrádce neměl chybět. A to nejen kvůli krásnému vzhledu, kdy se jeho olistnění v podzimním čase zbarví do červena, ale také proto, protože obsahuje mnoho cenných látek. Například bioflavonoidy, jód, železo, mangan a mnoho dalších látek důležitých pro lidský organismus. Jak arónii vysadit, pečovat o ni a jak bobule využít?  

Výsadba a pěstování arónie

Před výsadbou je potřeba naplánovat, kam keř vysadíte, neboť běžně dorůstá až do dvou metrů a preferuje slunné stanoviště. Navíc je velice nenáročný a nevyžaduje téměř žádnou péči. To znamená, že jej nemusíte prořezávat například jako borůvky. Naopak, řez je pro něj nežádoucí, protože plody dozrávají na konci větví. Jediné, co je žádoucí, tak je odstranění suchých a poškozených větviček. A jak už jsme zmínili, arónie není pouze zdravá, ale také krásná. Zjara vás potěší bílou květenou a na podzim vás okouzlí její krásné červené olistnění. 

Černý jeřáb

Co se týká zálivky, snese vlhkou, ale i mírně suchou půdu. Zaléváme tedy převážně mladé keře, aby se uchytily. Navíc je také mrazuvzdorná, takže vydrží teploty spadající až k mínus třiceti stupňům. Výsadbu keře můžete provádět buď na jaře, ale i nyní na podzim. Jakmile seženete kvalitní sazenici černého jeřábu, vyhlubte jámu, která bude přibližně o dvacet centimetrů hlubší než kořenový bal. Boky jámy můžete lehce narušit pomocí malého rýčku, aby se kořeny snáze dostaly skrze zeminu. Dno vysypte kompostem, který smícháte se zahradní zeminou a usaďte sazenici. Zasypte ji, přitlačte a zalijte.

Sklizeň a zpracování arónie

Jakmile jsou plody arónie dostatečně zralé, jsou chuťově vynikající, voňavé, ale trpké. Dozrávají v září a dopřát si je můžete i v syrovém stavu. Přidat je však můžete i do marmelád, vín, likérů, ale také je můžete použít na dobarvení některých sirupů. Lze z nich dokonce upéct vynikající buchtu. V takovém případě ale doporučujeme, abyste bobule nejdříve předvařili ve vodě s cukrem. Přidat je můžete i do pečených čajů.

Mohlo by Vás zajímat

Orchidej
publikováno 16. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Co nyní udělat s orchidejí, aby nás potěšila bujnou záplavou květů a zdravými listy

couchsurfing
publikováno 19. 2. 2024 autor Petr Dostál

Couchsurfing: Využijte bezplatně postel hostitele a na oplátku ji poskytněte

Pučálka
publikováno 15. 2. 2024 autor Nikola Klementová

2 staročeská postní jídla, která jsou rychlá a chutná. Připomeňte si obědy našich předků

zavřít reklamu
×
Reklama