Černooká Zuzana: Jak na její zdárné pěstování od semínka až po umístění na balkon?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 25.03.2024 07:00
Černooká Zuzana

Černooká Zuzana nebo také smatovka křídlatá pochází z východní Afriky, a i když jde o stálezelený keř, u nás se pěstuje jako popínavá letnička. Doroste do výšky až 2 metry a má krásné žluté květy.

Černooká Zuzana vás bude těšit svými květy od měsíce května až do října. Žluté květy mají velmi nápadný černý střed a tvoří tzv. černé oko. V našem podnebí se ji daří pěstovat poměrně jednoduše. Semínka si můžete předpěstovat už během března. Předpěstování probíhá poměrně netradičně. Semínka namočte na 24 hodin do teplé vody a pak je vysejte na povrch substrátu.

Černookou Zuzanu si předpěstujte v březnu

Jakmile semínka vysejete na substrát, můžete je zasypat perlitem. Semínka vám postupně vyklíčí při teplotě 25 °C, ale nesmíte je zapomenout dostatečně zavlažovat. Následně rostlinu umístěte na slunečné stanoviště, které je zároveň chráněno před větrem. Rostlina má přece jen až 2 metry a větrné prostředí by jí jednoduše neprospělo. Chladný vítr by navíc negativně ovlivnil plnost květů.

Černooká Zuzana

Umístění černooké Zuzany na zahradu nebo na balkon

Rostlina vyžaduje jednoduše propustnou a vlhkou půdu. Během vegetačního období ji každé dva týdny hnojte. Jde o rychle rostoucí liánu, která potřebuje oporu. Pořiďte jí tedy mřížku nebo vertikální stojan na rostliny. Květy nemusí mít jen žlutou barvu. Mohou být i bílé, oranžové, lososové a dokonce červené. Středně zelené listy jsou drsné a mají srdcovitý nebo kopinatý tvar. Květy vám budou postupně schnout. Tyto suché květy odstraňujte a vytvořte tak dostatečný prostor pro květy nové.

Pěstování v květináči

Rostlinu můžete umístit i do závěsných květináčů. Budete-li rostlinu pěstovat v květináči, použijte kvalitní zeminu pro balkonové rostliny. Za každou cenu se vyhněte podmáčení rostliny, které by mohlo mít fatální následky. Rostlinu také pravidelně prořezávejte. Podpoříte tak její růst, sílu, a hlavně její kvetení.

Černooká Zuzana¨

Přezimování černooké Zuzany

Černookou Zuzanu můžete pěstovat jako jednoletou rostlinu, ale také ji můžete na zimu přemístit v květináči do interiéru. Bude fungovat i jako pokojová rostlina. Na podzim ji sestříhněte na 40-50 cm. Abyste podpořili kvetení, bude černooká Zuzana potřebovat dostatek světla. Během zimy rostlinu nehnojte a omezte její zálivku. Během února rostlinu opět ořízněte. Na jaře ji přesaďte do většího květináče a do nového substrátu.

Mohlo by Vás zajímat

Tesla
publikováno 6. 5. 2024 autor David Vanda

Autopilot v elektromobilech Tesla má další problémy

Gargano
publikováno 4. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Italský poloostrov Gargano: Poznejte jeho krásu z hladiny moře

Hrad Sovinec
publikováno 3. 5. 2024 autor Petr Dostál

Návrat do středověku – ochutnejte dobovou kuchyni a projeďte se kočárem

zavřít reklamu
×
Reklama