Pár tipů na úspěšné pěstování zelených fazolek. Jaký druh vybrat a jak o ně pečovat

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 21.04.2024 07:00
Zelené fazolky

Jste milovníci fazolek na jakýkoliv způsob? Vypěstujte si vlastní úrodu a čerpejte ze svých vlastních zdrojů. Můžete si zvolit jak keříčkové, tak pnoucí odrůdy.

Pokud budete na zahrádce pěstovat zelené fazolky, získáte tím jeden obrovský benefit. Budete mít mnohem kvalitnější půdu. Nitrofilní baktérie zvýší obsah dusíku v půdě. Hluboké kořeny fazolek dokážou pěkně prokypřit půdu. Je třeba myslet na to, že pnoucí fazole potřebují během růstu oporu. Pořiďte si několik tyčí nebo esteticky vypadající mřížku.

Jak pečovat o zelené fazolky

Fazolky jsou teplomilnou rostlinou, a proto s pěstováním počkejte až na začátek května. Teplota půdy by neměla klesnout pod 10 °C. Půda, do které fazolky sázíte, by měla být neutrální nebo mírně zásaditá. Nesázejte je do přemokřené, kyselé nebo zaplevelené půdy. V takovéto půdě vám budou fazolky špatně růst a rodit.

Pěstujte pnoucí fazolky

Oporu tyčkovým fazolím dejte hned po vysetí. Velmi rychle rostou a mohou vám vytvořit efektivní bariéru nebo zákoutí, které si chcete na zahradě vytvořit. Rostlina zvládne polostín a můžete ji pěstovat i pod korunami stromů. Výhodou je, že jejich lusky dozrávají postupně, takže se vám nenakupí příliš velká sklizeň a lusky můžete zpracovávat postupně. Mezi vhodné pnoucí odrůdy řadíme například odrůdu Helda. Lusky mají velmi jemnou a křehkou chuť. Je vhodné Heldu pěstovat na kukuřici Tramunt v polykultuře s dýní Red Kuri.

Pěstujte keříčkové fazolky

Keříčkové fazole jsou mnohem jednodušší na pěstování. Jednoduše je vysejte na záhonky. Je třeba se připravit na to, že lusky dozrávají najednou a musíte zpracovat jejich velké množství. Několik dní vám vydrží i v lednici, ale můžete je i zmrazit nebo zavařit. I na to můžete vyzrát. Keříčkové fazolky zasévejte postupně až do června a nebudete se muset trápit s velkým množstvím úrody.

Zelené fazolky

Mezi vhodné keříčkové odrůdy fazolek řadíme odrůdu Urania či Elektra. Odrůda Urania je raná odrůda zelených fazolek, které nemají při včasné sklizni nepříjemná vlákna, kterých se musíte složitě zbavovat. Výška této rostliny je až 60 cm. Výsevy se opakují po 2-3 týdnech. Elektra je raná odrůda žluté barvy. Mladé lusky mají potlačenou vláknitost.

Mohlo by Vás zajímat

Star Wars
publikováno 1. 5. 2024 autor Petr Dostál

Nechť vás provází síla: Mezinárodní den Star Wars

Aloe vera
publikováno 1. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Proč listy aloe vera žloutnou a měknou a jak rostlinu zbavit potíží

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

zavřít reklamu
×
Reklama