Nejúčinnější postřik na mšice připravíte ze sody. Účinnost tkví ve správném poměru surovin a aplikaci

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 26.04.2024 06:45
Mšice

Existuje mnoho postřiků na mšice. Avšak bohužel velká většina z nich je připravena na chemické bázi, které na rostliny aplikovat nechceme.

Není však nutné používat chemické přípravky. Existují i domácí postřiky proti mšicím, které spolehlivě fungují. Mimo popela, tabákového odvaru a česneku, dokonale funguje také jedlá soda. Nemusíte se bát postřik použít, půdě ani rostlinám neublíží. Musíte jej však správně namíchat a aplikovat. Připravte si tedy silný postřik, který zničí mšice, ale i svilušky na rostlinách.

Jak poznat mšice na rostlinách

Poznat mšice na rostlinách není žádný problém. Aktuálně mnoho pěstitelů bojuje s mšicemi na libečku, angreštu, ale také na rybízu a na dalších rostlinách. Tito nevítaní hosté se však nebojí zabydlet se i v domácnosti na pokojových rostlinách. A jak je poznáme? Buď si všimneme žlutých, zelených či černých broučků na listech či stoncích. Nebo se také objeví deformace listů či jejich kroucení.

Mšice

U svilušek je to podobné. Na listech rostlin se začnou tvořit světlé skvrny, běžně se žlutými tečkami. Listy následně změní barvu na stříbrnou, pak hnědou a nakonec odumřou. Mezi další příznaky, kterých si můžeme všimnout, je jemná pavučinka kolem listu. Při větším zasažení vede pavučina klidně i od stonku na list. V obou případech se jedná o savý hmyz, proto na nic nečekejte a braňte svou úrodu.

Postřik z jedlé sody

Jedlou sodu nikdy nenaléváme na půdu. A to ani v domnění, že pomocí ní upravíme kyselost půdy. Postřik aplikujeme pouze na rostliny, a to z horní i spodní strany. Aplikaci poté opakujeme po týdnu. Na postřik si připravte 2 litry vody, 4 lžičky jedlé sody, 2 lžičky oleje a 2 lžičky nastrouhaného jádrového mýdla.

Pokud jej nemáte, zvolit můžete obyčejný mycí prostředek na nádobí či tekuté mýdlo. Vše smíchejte nejlépe v plastové lahvi. Po promíchání přelijte tekutinu do lahve s rozprašovačem a důkladně aplikujte na rostliny. Aplikaci provádíme v podvečer, kdy příliš nesvítí slunce. Nezapomínejte také na správné hnojení všech rostlin. Díky němu budou více odolné a silné.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Jahody
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Proč jahodám reznou listy? Jak jahodníky zachránit a dočkat se bohaté úrody?

zavřít reklamu
×
Reklama