Když už je zmínka o využití cuket, lze z nich připravit zelí, placky, ale také omáčku na těstoviny. Dokonce je lze různě zapékat se sýrem i s masem a tak dále. Jistě znáte mnoho receptů, kde lze cukety využít. Aby byla úroda zdařilá, plody byly chutné a šťavnaté, rádi bychom vám prozradili, jak na jejich pěstování. A co se týká rostlin, pro čtyřčlennou rodinu bohatě vystačí tři rostliny.
Semena a sazenice cuket
Cukety jsou velmi náchylné na chlad a přízemní mrazíky. Z toho důvodu se také vysévají jako poslední. Před vyséváním nebo vysazováním sazenic na záhon, a to přibližně tři týdny, přikryjte zeminu černou fólií, aby se půda prohřála. V případě, že jste se rozhodli pro předpěstování sazenic, začnete alespoň 25 dní před výsadbou. Déle je doma nenechávejte kvůli jejich kořenům, které začnou vyčuhovat vespod květináčů a při vytahování rostliny byste je mohli poškodit. Poté je umístěte na záhon, ale dbejte na to, aby sazenice měla alespoň tři pravé listy.
Naopak semena můžete vysévat od půlky dubna, ale také právě nyní. Nejdříve je na několik hodin namočte a poté můžete začít s jejich výsevem. Půdu před vysetím doporučujeme obohatit o uzrálý kompost. Poté do půdy, přibližně tři centimetry hluboko a 50 až 80 centimetrů od sebe, vysejte vždy dvě semena.
Jak pečovat a sklízet cukety
Semena, ale i rostliny nezapomeňte zalévat. Tehdy, až rostlina nasadí plody, bude potřebovat o to více vody. Nezalévejte vodou z kohoutku, ale odstátou nebo nejlépe dešťovou. Také dbejte na to, abyste vodu nalévali přímo ke kořenům, nikoli na listy. Cukety, stejně jako okurky či rajčata, budou potřeba také přihnojit. Skvělou volbou jsou rostlinné jíchy či organická hnojiva bohatá na draslík. Pokud budete půdu před výsadbou nebo výsevem ohřívat pomocí mulčovací fólie, lze ji na záhoně ponechat a pouze do ní vyříznout otvory pro rostlinu.
Plody cukety sklízejte, jakmile dorostou do délky přibližně 25 centimetrů. Takové jsou křehké a chuťově vynikající. Doporučujeme cukety odřezávat, nikoli je kroutit či trhat. Také nezapomeňte na cuketě ponechat pár centimetrů stopky, aby vydržela v chladu o něco déle.