Jakým rostlinám se daří vedle jahod? Zvyšte výnos a ochraňte svou úrodu jednoduchou metodou

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 14.04.2024 07:00
Jahody

Pokud si vedle svých jahod vysadíte určité rostliny, budete překvapeni, jak se jim začne dařit. Zlepší se jejich vzhled, a dokonce se zvýší i jejich množství. Buďte chytří a využijte těchto výhod.

V rostlinné říši najdeme spoustu druhů, které vám pomohou k lepším a šťavnatějším jahodám. Jedná se o tzv. doprovodnou výsadbu, což je skupinová výsadba rostlin, které se navzájem podporují. A to například tak, že se u rostlin zvýší absorpce živin, rostliny mohou snadno odpuzovat škůdce nebo dochází k podpoře opylování květů.

Brutnák lékařský a keříkové fazole

O odpuzení škůdců jahod a o nalákání opylovačů se jednoduše postará brutnák lékařský, který se využívá také v kuchyni. Fazoli můžete použít jako výživnou potravinu a zároveň vám při pěstování v jahodách pomůže odpudit nežádoucí škůdce, kteří by je mohli napadnout. Keříkové fazole se vysazují na jaře, stejně jako jahody, jen o něco později.

Cibule, česnek nebo chřest

Výrazné aroma cibule nebo česneku bude držet škůdce od vašich jahod v bezpečné vzdálenosti. Jahody vám tak budou pěkně a bez problémů růst a plodit. Pokud je ve společnosti jahod vysazen chřest, v jejich okolí bude jen minimum plevele. Každá rostlina koření v jiné hloubce, a tak bude dokonale využit potenciál půdy.

Šalvěj

Měsíček a šalvěj

Jestliže do okolí jahod vysadíte měsíček, bude svou silnou a specifickou vůní odpuzovat veškeré škůdce od jahod. Měsíček vadí hlavně hlísticím, které mohou napadnout kořenový systém jahod. Šalvěj se postará o to, aby byly vaše jahody šťavnaté a chutné. Dokonce odpudí i nebezpečné slimáky a jiné nepříjemné škůdce, kteří by vás o vaše jahody velmi rádi připravili.

Bylinky, které je vhodné pěstovat s jahodami

V blízkosti jahod si vysaďte i pažitku nebo tymián, který je schopen nalákat pestřenky. Jde o hmyz, který se živí mšicemi, třásněnkami nebo štítenkami. Při pěstování jahod nezapomeňte ani na kopr, koriandr, kmín, heřmánek nebo levanduli. Jde o velmi aromatické rostliny, které vám díky své vůni také pomohou zabojovat proti škůdcům.

Mohlo by Vás zajímat

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

Sazenice
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na sazenice rajčat, paprik a okurek, které zajistí úrodu na rozdávání

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

zavřít reklamu
×
Reklama