Zavinutka neboli Monarda: Jak pěstovat tuto půvabně vonící rostlinu jako profík?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 22.04.2024 06:45
Zavinutka

Tato trvalka voní jako bergamot, a dokonce si ji můžete dát do salátu nebo na dezert. A co říkáte na příjemnou relaxaci u čaje? Ze zavinutky si můžete připravit úžasný čaj, který je plný chuti, zdraví a vůně.

Tato trvalka dosahuje výšky až 100 cm. Má krásné červené nebo šarlatové květy, a dokonce jsou vyšlechtěny i zavinutky se světle nebo tmavě růžovými květy. Ty tvoří shluky květenství a působí rozčepýřeným dojmem. Rostlině se daří spíše v polostínu než na plném slunci. Má ráda těžší humózní půdu, která ale musí dostatečně propouštět vodu.

Dopřejte zavinutce dostatečnou zálivku

V létě zavinutce dopřejte rostlině velké množství vláhy a v zimě zálivku naopak omezte, protože by mohla rostlinu ohrozit. Vzhledem k tomu, že rostlina tvoří opravdu velké shluky, potřebuje kolem sebe dostatek prostoru. Ten činí asi 20 cm. Po několika letech se může stát, že vám rostlina začne od středu odumírat. V tom případě ji můžete během jara nebo podzimu rozdělit na trsy a rozsadit je. Pěstování zavinutky není náročné. Bude vám kvést a zdobit vaši zahradu od června, až do září.

Monarda

Trvalka nebo jednoletka

Rostlina se dá pěstovat i jako jednoletka, což je zavinutka citrónová. V tomto případě dorůstá do výšky až 80 cm a její květy mají purpurově červenou barvu. Trvalka, tedy zavinutka podvojná, má 90 cm vysoké dřevěné stonky a na nich má pyskaté květenství. Kvítky mohou být bílé, růžové a dokonce červené. Mají velmi zajímavý a tajuplný tvar a jsou doporučovány do řezu. Jakmile trvalka odkvete, doporučujeme ji seříznout. Na jaře vám vyraší úplně nová rostlina a zase se budete moci těšit na její prapodivný květ.

Každé tři roky přesazujte

Rostlina vyžaduje každé tři roky dokonalou péči. Vykopejte ji ze země, rozdělte ji na trsy a odstraňte uhynulé části a zdravé a svěží rostliny opět zasaďte. Zavinutku si můžete usušit do svých aranžmá. Ideální je, když ji budete sušit zavěšenou květem dolů. Pozor, zavinutku často napadá nemoc s názvem padlí.

Odpočiňte si u skvělého čaje

Listy zavinutky používali na čaj už indiáni. Na tento čaj spoléhali hlavně při zánětech dýchacích cest, protože má silné antiseptické účinky. Dále se používá při nespavosti a potížích při zažívání. Jak si poradit s přípravou? Lžičku nasekaných listů vložte do šálku a zalijte je horkou vodou. Luhujte 10 minut a popíjejte. Pokud zavinutku přidáte do černého čaje, bude chutnat stejně, jako oblíbený Earl Grey.

Mohlo by Vás zajímat

Broumovské stěny
publikováno 6. 5. 2024 autor Petr Dostál

Broumovsko: Božský klid stínů skal a doutnající historie na každém rohu

Hubnutí
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Tyto potraviny zařaďte do svého jídelníčku. Spalují tuky a pomáhají s hubnutím do plavek

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

zavřít reklamu
×
Reklama