Každý z nás by se chtěl dožít vysokého věku a proces stárnutí oddálit co nejdále. Samozřejmě je potřeba se přiklonit k myšlence, že stárnutí je podmíněno genetickým faktorem. Z části je však také podmíněno tím, jak svůj život žijeme, jak se stravujeme, stresujeme a tak dále. Je tedy jasné, že jednu polovinu z dlouhověkosti máme pevně ve svých rukou. Jak tedy prodloužit život a co jíst, abychom se vyhnuli zánětu v těle?
Zánět v těle je tichý zabiják
Chronický zánět je oprávněně považován za tichého zabijáka. Pokud jej neléčíme, nenajdeme příčinu, časem začne naše tělo rezignovat a může se objevit kardiovaskulární onemocnění, cukrovka druhého typu, ale také rakovina, lupus, roztroušená skleróza a další. Bohužel pleť a celkově tělo rychleji stárne, neboť organizmus vyžaduje velké množství vitamínu C. A jak je známo, tohoto prvku má nedostatek značná část populace.
Jak poznat, že se v těle skrývá zánět
A jak vlastně poznat, zda se v těle skrývá chronický zánět? Mezi hlavní příznaky se řadí především únava, nevýkonnost, podráždění, deprese, rychlé stárnutí pokožky, bolesti kloubů, potíže se zažíváním a dále. Buďte ke svému zdraví ohleduplní a vyžeňte zánět z těla. Zdravotní stav je nejvhodnější konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Mimo jiné na zánět účinkují některé byliny, jako je například kopřiva, pampeliška, hřebíček, ostružiník a třapatka.
Potraviny zvyšující zánět v těle
Každý z nás jistě tuší, jakým potravinám se vyhnout nejen nad 50 let, ale i v mladším věku. Mezi ně patří alkohol, ale také průmyslově zpracované potraviny, tj. paštiky, uzeniny, rafinované sacharidy, limonády, smažená jídla, margaríny, tučné maso a další.
Jaké potraviny si dopřát
Nejen lidé nad 50 let by si měli dopřávat níže zmíněné potraviny, ale celkově všichni. Jsou protizánětlivé, chrání naše srdce, ale také snižují riziko demence či Parkinsonovy choroby. Mezi potraviny, které nás chrání před zánětem, patří ty s vysokým obsahem vitamínu C. Například maliny, ostružiny, rajčata, papriky, třešně, hroznové víno, ale také květák, růžičková kapusta či brokolice.
Zapomínat bychom neměli na zdravé tuky. Pořiďte si extra panenský olivový olej. Sice je drahý, ale vaše zdraví vám cenu několikrát vrátí. Dopřejte si olivy a avokádo. Na ryby nezapomínejte. Mají silně protizánětlivé účinky a podporují činnost mozku. Do svého jídelníčku proto zařaďte makrelu, lososa a sardinky. Zapomínat bychom neměli ani na špenát a na saláty, které obsahují vysoký podíl kyseliny listové. Bílou rýži vyměňte za hnědou, bílý rohlík za celozrnný, těstoviny taktéž.