Užívat si okurky až do podzimu? To rozhodně není nemožné. Je však potřeba, abyste jim zajistili správné podmínky, ochranu, ale také výživné hnojivo. Pak se budete moci radovat z obří úrody. S jistotou lze tvrdit, že není nad domácí okurky, které jsou šťavnaté, plné výživných látek a bez pesticidů. Jak tedy docílit, abychom se těšili z bohaté úrody co nejdéle?
Správná péče je důležitá
Aby okurky byly zdravé, krásné a bohatě plodily, správná péče bude nevyhnutelná. Důležitá je samozřejmě pravidelná zálivka, a to nejlépe dešťovou vodou. Okurky jsou citlivé na vláhu, proto je dobré, abyste je zalévali méně často, ale za to vydatně. Zalévat je můžete dvakrát týdně, ale vydatně. Půda by měla být mokrá až do hloubky dvaceti centimetrů. Pozor si dávejte na přemokření, ale také úplné vysušení půdy, listy nesmí začít žloutnout.
Vhodné bude, když půdu kolem okurek budete pravidelně a jemně okopávat, ale ne moc do hloubky, abyste nepoškodili kořeny. Díky tomuto kroku zajistíte kořenovému systému více vzdušnosti. Pozor si však dávejte na studenou vodu, ale také na zalévání na list, mohli byste podpořit vznik plísní. Pokud je velké horko a okurky zaléváte každý den, vyvarujte se zálivce přes den, neboť by se voda rychle odpařila a navíc byste riskovali popálení kořínků.
Zaštipování a ochrana před plísněmi
Dalším důležitým krokem je zaštipování okurek a jejich ochrana před škůdci a plísněmi. Zejména pak u hadovek je zaštipování vhodné. Odštipujte či odřezávejte zálistky, které najdete za každým listem. Zaměřte ale až na zálistky od druhého či třetího listu. Rozdíl je také v tom, zda máte okurky roubované na podnoži z dýně. V takovém případě zaštipujte až za čtvrtým listem. Pozor si dávejte i na silný vítr a průvan, který může rostlinu zničit. Zajistěte rostlinám vhodnou podpěru, aby těžké plody nezlomily rostlinu.
Co se týká ochrany před škůdci a plísněmi, jako prevence vám může přijít vhod jedlá soda či postřik z mléka. Při použití jedlé sody smíchejte dvě lžíce a pět litrů dešťové vody. Přidejte 10 gramů nastrouhaného přírodního mýdla, rozmíchejte v roztoku a aplikujte na listy okurek. Jedlá soda nejenže okurky ochrání, ale také podpoří růst a zabrání plísním a žloutnutí listů. Další možností je postřik z mléka. Smíchejte jeden díl mléka a jeden díl dešťové vody. Rozmíchejte a aplikujte na listy.
Hnojení okurek zajistí bohatou úrodu
Základem bohaté úrody je samozřejmě dokonale prohnojená půda, a to ještě před výsadbou sazenic. To však ale nestačí k tomu, abyste docílili bohaté úrody. Po celou dobu vegetace bude důležité, abyste okurky přihnojovali. Zvolit můžete zákvas ze slepičího trusu, který se ale musí řádně zředit s vodou. Dále můžete využít sílu popela. Ten je bohatý na důležité živiny, které podpoří zdravý růst, ale také spoustu lahodných plodů. Obsahuje poměrně málo dusíku, takže k němu můžete přimíchat například droždí. Když už jsme u dusíku, měli byste si na něj dávat pozor, neboť přemíra tohoto prvku podpoří zelenou část rostliny a oddálí kvetení a později vyzrávání plodů. Z toho důvodu klaďte velký důraz na draslík a hořčík.
Skvělým pomocníkem je kopřivový zákvas. Ten je však důležité silně ředit vodou. Bohatě stačí, když smícháte jeden díl jíchy s deseti díly vody a aplikujete jako zálivku. Hnojivo lze aplikovat každý týden.