Jak prát záclony, aby byly zářivě bílé a neničily se: Postupujte podle ověřených metod

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 11.02.2024 08:20
Záclony

Perte své záclony tak, aby neztratily svůj jas a byly sněhově bílé. Je důležité, abyste je před praním řádně vyklepali a zbavili je prachu, který ovlivňuje jejich případnou zašedlou barvu.

Záclony jsou osvědčeným lapačem prachu, o tomu už se určitě přesvědčil každý z nás. Pokud zainvestujete do krásných a nákladných záclon, můžete je udržet bílé spoustu let, aniž byste je museli vyměňovat. Vaše pokoje budou mnohem útulnější, když se budete o své záclony starat, jak nejlíp budete umět.

Jak začít?

Když z vašich záclon vyklepete prach, nezapomeňte je namočit do studené vody. Zbavíte je tak od nejhorších nánosů nečistot a prach se nedostane tak hluboko do vláken. Nechejte je přes noc ve vaně nebo v dětské vaničce, kterou máte doma po svých dětech. Když do vody přidáte malé množství prášku, určitě nic nepokazíte.

Ověřená jedlá soda

Aby byly vaše záclony bělejší, použijte jedlou sodu. Do 10 litrů vody nasypejte 0,5 kg sody, kterou necháte ve vodě řádně rozpustit a následně do ní ponoříte záclony. Roztok nechte působit, potom záclony vymáchejte a vyperte v pračce.

Přistupujte správně k praní záclon

Pokud se rozhodnete pro ruční praní nebo pro praní v pračce, obě možnosti jsou správné. Při praní v pračce ale nezapomeňte vybrat program na praní jemného prádla. Pokud jím vaše pračka disponuje. Jestliže byste využili nesprávný program, vlákna na záclonách by se vám polámala, což by uškodilo jejich vzhledu.

Pračka

Když v pračce perete záclony, nikdy k nim nedávejte jiné prádlo, které by je mohlo obarvit nebo je během praní poškodit. Nezapomínejte na to, že záclony jsou z velice jemného materiálu. Před praním myslete na to, že by měl buben pračky zůstat poloprázdný, abyste po vyprání docílili opravdu dokonalého efektu. Zajistíte tak, že prášek i voda se během praní dostanou opravdu všude.

Jak správně prát záclony

Perte je na pouhých 30 °C. Jde o velmi choulostivé materiály, kterým může vyšší teplota nenávratně uškodit. Uvědomte si, že na bělost záclon nemá vliv teplota vody, ale prášek, ve kterém je perete. Na odstředění záclon použijte maximálně 300-400 otáček, po dobu 15 sekund. Abyste své záclony ještě více ochránili, před praním je vložte do pracích váčků. Zabráníte tak jejich poškození během praní, protože do nich své záclony jednoduše poskládáte.

Mohlo by Vás zajímat

Volvo EX90
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Jako David a Goliáš. Volvo provedlo unikátní nárazovou zkoušku

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

Jahodová buchta
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jahodová buchta z pánve: Vynikající a jednoduchá pochoutka, ze které budete nadšení

zavřít reklamu
×
Reklama