Kořenokvětka je skvělou čističkou vzduchu. Jak ji pěstovat, aby jí nehnědly listy?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 04.03.2024 06:45
Kořenokvětka

Kořenokvětka neboli domácí štěstí vám poroste úplně všude. Nepotřebuje zvláštní péči a je velmi odolná. Osvědčí se i u začátečníků. Dopřejte jí pravidelnou zálivku, kterou nepřežeňte a bude spokojená.

Kořenokvětka je velmi oblíbená u pěstitelských začátečníků. Není náročná na prostředí a dokonce jí nevadí ani mírné znečištění. Pokud bude v lehkém průvanu, ani to pro ni nebude výrazný problém. Nenechávejte ji ale na přímém slunci. Nechejte ji tam, kde je alespoň mírné světlo. Slunce jí může vadit natolik, že jí dokonce popálí listy a ty zhnědnou nebo zežloutnou.

Kořenokvětka je součást lesního porostu

Kořenokvětka pochází z Asie, kde ji najdeme jako lesní porost. Díky tomu zvládne i stinné podmínky a spokojí se dokonce i s umělým osvětlením. Pokud ji občas osprchujete, velmi jí zpříjemníte existenci. Nepřelévejte ji zálivkou, protože hrozí, že jí začne uhnívat kořenový systém a bude odumírat. Jinak netrpí žádnými chorobami, ani ji nenapadají škůdci, proto vám vydrží opravdu dlouhý čas.

Jak správně pěstovat kořenokvětku

V létě můžete kořenokvětku přesunout na zahradu. Dopřejte jí ale místo, kde je stín. Rostlinu hnojte hnojivem na pokojové rostliny od jara do podzimu, a to jednou za dva týdny. Kořenokvětka preferuje chladnější prostředí. Ideální teplota je pro ni od 18 do 23 °C. Zvládne ale i vyšší teploty. Pokud ji pěstujete v bezprostřední blízkosti topení, dopřejte jí pravidelné rosení. Pokud byste ji zanedbali, bude mít časem žluté listy.

Přesazování a množení

Za dva až tři roky kořenokvětku přesaďte do nového květináče. Dopřejte jí větší prostor a na dno květináče dejte drenážní vrstvu, například z kamení. Dařit se jí bude v substrátu, který bude namíchán s kvalitní listovkou. Při jarním přesazování ji můžete rozdělit na několik trsů, které rozsaďte. Je důležité, aby měl každý trs alespoň dva listy.

Květ kořenokvětky

Tak se mu podaří dokonale rozrůst. Rostlinu nemusíte přesazovat každý rok. Počkejte, až bude mít květináč zaplněný kořeny. Kořenokvětka vám v domácích podmínkách pravděpodobně nevykvete. Fialové nebo karmínové květy ve tvaru hvězdiček vykvétají přímo u oddenků, od toho se odvíjí také název rostliny. Vonné květy k sobě lákají drobné korýše, kteří se jimi živí a zároveň je opylují.

Mohlo by Vás zajímat

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

Ondřejovská hvězdárna
publikováno 11. 5. 2024 autor David Vanda

Poznejte údolí řeky Sázavy a navštivte i nedalekou Ondřejovskou hvězdárnu

zavřít reklamu
×
Reklama