Jaké pokojové rostliny se hodí do tmavých bytů a domů

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 25.02.2024 08:10
Rostliny

Pokojové rostliny mají různé požadavky na světlo. Některé by bez slunečního svitu živořily a některé jsou opravdu nenáročné a vyhovují jim na první pohled nepříznivá a tmavá zákoutí.

Tmavší byty a domy můžete obohatit zelení, která je zvyklá růst v tmavých lesích a pralesech. Bez světla samozřejmě přežít nemohou, ale tmavší místnosti jim dokonale vyhovují. Mezi tyto rostliny patří kořenokvětka, zamiokulkas, tchýnin jazyk, zelenec, šplhavnice, aglaonema, dračinec nebo filodendron.

Pěstujte kořenokvětku

Kořenokvětka neboli domácí štěstí, je pravděpodobně nejodolnější pokojová rostlina. Listy kořenokvětky mohou mít až jeden metr dlouhé listy, které vyrůstají přímo z dužnatých oddenků. Listy vytváří bohatý trs, který se spokojí s menším přísunem světla. Kořenokvětce nejvíce vyhovuje teplota mezi 10-23 °C. V zimě snese dokonce teploty okolo 5 °C a nevadí jí ani mírný průvan. Rostlině vadí přelévání. Hrozí, že jí uhnije kořenový systém. Proto nechte mezi jednotlivým zaléváním substrát lehce proschnout. V zimních měsících zálivku omezte na minimum.

Zamiokulkas

Tmavý pokoj oživí zamiokulkas

Zamiokulkas je zajímavá a nenáročná pokojová rostlina. Nepotřebuje výraznou péči a má výrazný exotický vzhled. Vyhovuje mu rozptýlené světlo a v létě ho můžete umístit i ven. Umístěte ho do stinné části zahrady či balkónu, aby mu slunce nespálilo listy. Zalévejte ho pouze jednou týdně. Častější zálivka by mu způsobila hnilobu. Přihnojujte ho pouze v létě, a to jednou za dva týdny. Můžete využít hnojivové tyčinky, které zasunete do substrátu a nemusíte se o nic víc starat. Kulkas přesazujte až po pár letech, a to ve chvíli, kdy se vám více rozroste.

Pořiďte si zelenec

Zelenec dokážou bez problému pěstovat i začátečníci. Jde o velmi nenáročnou rostlinu. Zelenec můžete umístit kamkoliv a vždy se mu bude dařit. Vyznačuje se dekorativními listy se světlými proužky po stranách. Zelenec je velice vděčná rostlina a množí se odnožemi, které vyrůstají na koncích dlouhých květních oddenků.

Zelenec

Zelenec je náchylný na chlad. Daří se mu hlavně v místnostech nebo ve sklenících. Pokud však máte v pokoji ústřední topení, doporučujeme rostlinu rosit. Má ráda vlhkost a může se stát, že jí začnou hnědnout listy. Během letního období zelenec jednou za dva týdny přihnojte. Během zimy hnojení přerušte a omezte také zálivku.

Mohlo by Vás zajímat

Pokojové rostliny
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 krásné stínomilné pokojové rostliny, které přináší štěstí a mnoho toho vydrží. Máte je doma?

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

zavřít reklamu
×
Reklama