Jak umýt okna, aby byla krásně čistá a beze šmouh? Jednoduše a rychle

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 21.04.2024 07:15
Mytí oken

Pokud nejste fanouškem umývání oken, máme pro vás několik skvělých rad, jak to zvládnout rychle, bez problémů, a hlavně bez zbytečného trápení na štaflích.

Ideálně umývejte okna při polojasném počasí. Doporučená teplota je nad 5°C. Okna neumývejte když prší, když je mráz nebo velké vedro. Voda se bude velmi rychle vypařovat a na oknech se vám vytvoří nevzhledné šmouhy. Před umývání oken odstraňte z parapetů všechny věci a vyperte si záclony a závěsy.

Jak začít s mytím oken

Připravte si nádobu, do které dáte teplou vodu, trochu mýdla, ocet a přípravek na mytí oken. Nepoužívejte žádná abraziva, abyste si okna nepoškodili. Okna neumývejte houbičkou, mohli byste je poškrábat. Odstraňte veškeré nečistoty a pavučiny ze svých oken a z jejich okolí. Pokud máte žaluzie nebo rolety, zatáhněte je a také je umyjte.

Následuje výměna vody

Dále otřete okenní rámy a kliky na oknech. Nyní si vyměňte vodu a umyjte okna zevnitř a zvenku. Je možné, že okna budou velmi znečištěna, proto použijte přípravek na mytí oken. Na umývání oken je doporučeno použít hadřík z mikrovlákna, který nepouští žádné chloupky ani kousky. Máte-li stěrku, určitě ji použijte. Ušetří vám dost práce. Okna stírejte od shora směrem dolů. Následuje leštění oken pomocí leštícího prostředku a suchého hadříku. Ideální je přípravek s obsahem alkoholu a na leštění můžete využít i obyčejné papírové utěrky.

Další tipy na umývání oken

Vodu na umývání oken průběžně vyměňujte. Pokud jsou okna silně znečištěná, výměna vody bude nutná i několikrát během umývání. Využijte služby robota na umývání oken. Ten ke své práci využívá podtlak. Umývání oken pomocí robota je velice jednoduché. Stačí ho zapnout, umístit na okna a uklidit ho. Okna budou dokonale čistá bez sebemenší námahy. Musíte však počítat s vyšší pořizovací cenou.

Okna

Pokud máte pocit, že okna nedoléhají tak, jak mají, kontaktujte servisní službu, která vám vaše okna seřídí tak, že budou opět šlapat jako hodinky. A co když vám na oknech ulpí malta? Odstraňte ji pomocí žiletky pod úhlem 45° nebo škrabky na sklokeramiku. Pokud máte ale okna s polymerovou ochrannou vrstvou, žiletku nepoužívejte. V tomto případě použijte pouze speciální čistič.

Mohlo by Vás zajímat

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Mšice
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Likvidujte mšice jako naše babičky: Účinný postřik, který si poradí se škůdci na rybízu i na sazenicích

zavřít reklamu
×
Reklama