Víkendové pečení: Kytičky z kynutého těsta s vůní skořice ideální k čaji či kávě

5. 11. 2023 Nikola Klementová
Kynutá buchta

Máte chuť na něco sladkého, ale zároveň se vám nechce trávit příliš mnoho času v kuchyni? Vyzkoušejte jednoduché kytičky, které vypadají časově náročné, ale naopak vás překvapí rychlou přípravou.

Kytičky z kynutého těsta nejen příjemně ozdobí stůl, ale také vám budou chutnat a budete je mít poměrně rychle připravené. Těsto nemusíte nechat kynout, ale vždy je lepší tento krok neuspěchat, neboť výsledek bude nadýchanější a jemnější. Jak tedy postupovat při tvorbě tohoto jednoduchého a vynikajícího pohoštění?

Jak vytvarovat kytičky

I když se kytičky mohou zdát složité, není tomu tak. Naopak, do pečení se mohou pustit i ti, kteří nemají žádné zkušenosti s pečením a tvarováním. Po vykynutí těsta jej rozválíme na jeden centimetr silný plát, ze kterého vykrojíme kolečka. Jak velká budou, už záleží jen na vás. Vykrojit je můžete hrnkem, ale také například podšálkem, který položíte na těsto a vykrojíte požadovaný tvar. Použít samozřejmě můžete cokoli jiného, co budete mít po ruce. Jakmile vykrojíte kolečka, šestkrát je kolem dokola nakrojte a následně každý naříznutý kousek vytvarujte tak, aby vznikl okvětní lístek. Přesně tak, jak vidíte na úvodní fotografii. 

Recept na kynuté kytičky

Připravte si tyto suroviny: 160 mililitrů oleje, 260 mililitrů mléka, 2 žloutky, 25 gramů droždí, 120 gramů cukru, 1 špetka soli, 500 gramů hladké mouky a dvě lžičky skořice. Pokud máte domácí pekárnu, zadělejte těsto v ní. Nejdříve připravte kvásek z droždí – do misky dejte droždí, lžičku cukru a obě suroviny rozmíchejte na kaši. Poté přidejte půl lžičky mouky a 100 mililitrů vlažného mléka. Zamíchejte a nechte vzejít kvásek, přibližně patnáct minut vyčkejte. Následně do pekárny umístěte tekuté a poté sypké suroviny. 

Těsto

Pokud pekárnu nemáte, kvásek připravte stejným způsobem a po vzejití ho smíchejte se žloutky, olejem, zbylým mlékem, špetkou soli, cukrem, skořicí a moukou. Zadělejte na hedvábné těsto, které necháte hodinu kynout. Poté vyklopte z mísy a postupujte podle výše zmíněného postupu. Vytvarované kytičky nechte na plechu ještě 15 minut kynout a do středu vytlačte kolečko na marmeládu. Před tím, než kytičky umístíte do trouby, potřete je vejcem smíchaným s jednou lžící mléka. Můžete je také lehce posypat drobenkou. Do důlku dáváme marmeládu až po upečení, ale pokud chcete, dejte ji tam před upečením. Pečte na 180 °C přibližně 15 až 20 minut.   

Mohlo by Vás zajímat

Adventní trhy
6. 12. 2023 Petr Dostál

Adventní Český Krumlov přivítá nejen hodné anděly

Kokosky
7. 12. 2023 Nikola Klementová

Kokosky, které drží tvar, rozplývají se na jazyku a jsou vynikající: Jak je připravit, aby chutnaly všem

papamobil
5. 12. 2023 Petr Dostál

Volkswagen chystá dohodu s Vatikánem ohledně elektrifikace flotily vozů

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Domácí nudle do polévky jsou bezesporu ty nejlepší. Navíc jich…
25. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit nudle do polévky, aby chutnaly jako od babičky. Jde to překvapivě jednoduše

Sezona rajčat je v plném proudu. Bohužel nám hodné prší a…
9. 8. 2023 Nikola Klementová

Popraskaná rajčata okamžitě zpracujte: Recept na nejlahodnější a nejjednodušší rajčata v oleji

Chlebíčky
2. 12. 2023 Nikola Klementová

3 pomazánky na chlebíčky, které jsou rychlé, jednoduché a tolik dobré

Česneková pomazánka
4. 11. 2023 Nikola Klementová

Nejlepší česneková pomazánka, která udělá z jednohubek vynikající požitek

Dýňové koblížky
16. 10. 2023 Nikola Klementová

Dýňové koblížky bez kynutí: Vynikající a rychlá dobrota ze zásob

Nedokážete si představit sledování filmu bez brambůrek či…
2. 10. 2023 Nikola Klementová

Staré rohlíky nevyhazujte, připravte z nich mlsání k televizi, které bude za 5 minut hotové

zavřít reklamu
×
Reklama