Ať už máte rádi domácí pečivo či se vám po svátcích nechce do obchodu, jedno zůstává neměnné. A to je, že si vynikající veku můžete upéct doma. Pouze z několika surovin a výsledek bude vynikající. Jak tedy upéct veku, která bude jemná jako pavučinka a ideální na obložení salátem či pomazánkou a pestrou oblohou? Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.
Domácí veka je nejlepší
Domácí veka bez zvýrazňovačů chutí, éček a jiných chemických látek je vždy nejlepší. Navíc, pokud ji upečete sami, bude vám chutnat jednou tolik. Do těsta budeme přidávat sádlo, neboť z kynutých pochoutek činí opravdu vynikající, jemný a vláčný výsledek. A co je nejlepší? Mimo kynutí, se kterým vám může pomoci domácí pekárna, pokud ji máte, její příprava netrvá nikterak dlouho. Také se tak nerozpadá jako kupovaná veka, takže si ji dopřejte klidně i s pochoutkovým salátem.
Veka jemná jako pavučinka
Připravte si: 500 gramů hladké mouky, 20 gramů droždí nebo 7 gramů sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, 1 lžičku cukru, 3 lžíce sádla, 250 mililitrů vody. Ze všeho nejdříve si vezměte menší misku a rozdrolte do ní droždí, přisypte lžičku cukru a rozmačkejte suroviny na kaši. Poté přisypejte půl lžičky mouky a půlku z odměřeného množství vody. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.
Do mísy vysypejte mouku, sůl, přidejte rozpuštěný tuk, zbytek vody a kvásek. Vše důkladně promíchejte a hladké těsto nechte pod utěrkou kynout. A to alespoň 45 - 60 minut. Po vykynutí těsto rozdělte na dva díly a každý z nich rozválejte do tvaru obdélníku. Konce vlevo i vpravo, asi tři cm, zahněte dovnitř, poté srolujte do veky od zahlé strany. Veky dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 30 minut kynout. Předehřejte si troubu na 200 °C, potřete je osolenou vodou a pečte přibližně půl hodiny. Veky nechte vychladnout na mřížce.
Tip: Pokud budete chtít, vyzkoušejte i rohlíky na jednohubky dle našeho minulého receptu. Nebo také pomazánky na chlebíčky či pomazánky na jednohubky.