Domácí veka na chlebíčky: Jednoduchá, rychlá a lepší než z obchodu

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.12.2023 08:00
Veka

Máte rádi domácí pečivo? Vyzkoušejte veku podle našeho receptu. Je jednoduchá, zvládne ji každý a je vláčná jako pavučinka. Pusťme se společně do pečení.

Ať už máte rádi domácí pečivo či se vám po svátcích nechce do obchodu, jedno zůstává neměnné. A to je, že si vynikající veku můžete upéct doma. Pouze z několika surovin a výsledek bude vynikající. Jak tedy upéct veku, která bude jemná jako pavučinka a ideální na obložení salátem či pomazánkou a pestrou oblohou? Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.

Domácí veka je nejlepší

Domácí veka bez zvýrazňovačů chutí, éček a jiných chemických látek je vždy nejlepší. Navíc, pokud ji upečete sami, bude vám chutnat jednou tolik. Do těsta budeme přidávat sádlo, neboť z kynutých pochoutek činí opravdu vynikající, jemný a vláčný výsledek. A co je nejlepší? Mimo kynutí, se kterým vám může pomoci domácí pekárna, pokud ji máte, její příprava netrvá nikterak dlouho. Také se tak nerozpadá jako kupovaná veka, takže si ji dopřejte klidně i s pochoutkovým salátem.

Veka jemná jako pavučinka

Připravte si: 500 gramů hladké mouky, 20 gramů droždí nebo 7 gramů sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, 1 lžičku cukru, 3 lžíce sádla, 250 mililitrů vody. Ze všeho nejdříve si vezměte menší misku a rozdrolte do ní droždí, přisypte lžičku cukru a rozmačkejte suroviny na kaši. Poté přisypejte půl lžičky mouky a půlku z odměřeného množství vody. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.

Těsto na veku

Do mísy vysypejte mouku, sůl, přidejte rozpuštěný tuk, zbytek vody a kvásek. Vše důkladně promíchejte a hladké těsto nechte pod utěrkou kynout. A to alespoň 45 - 60 minut. Po vykynutí těsto rozdělte na dva díly a každý z nich rozválejte do tvaru obdélníku. Konce vlevo i vpravo, asi tři cm, zahněte dovnitř, poté srolujte do veky od zahlé strany. Veky dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 30 minut kynout. Předehřejte si troubu na 200 °C, potřete je osolenou vodou a pečte přibližně půl hodiny. Veky nechte vychladnout na mřížce.

Tip: Pokud budete chtít, vyzkoušejte i rohlíky na jednohubky dle našeho minulého receptu. Nebo také pomazánky na chlebíčky či pomazánky na jednohubky.

Mohlo by Vás zajímat

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama