Tradiční a účinné hnojivo pro sazenice, ovocné keře a další. Připravte ho již nyní a užijte si bohatou úrodu

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 28.02.2024 07:00
Záhon

Chcete-li mít silné a zdravé sazenice, ovocné keře plné plodů a celkově bohatou úrodu, je potřeba rostlinné říši dodávat živiny. Připravte si společně s námi vydatné hnojivo, které obsahuje mnoho důležitých živin.

Správné hnojení rostlin se projeví nejen na jejich kráse, ale také na plodnosti a zdraví. Dobře vyživené rostliny nebudou tolik podléhat chorobám a vám nabídnou bohatou úrodu. Například okurek, rajčat, paprik, malin a dalších. Připravili jsme pro vás jedno hnojivo i s výrobním postupem, které bylo považováno za velice účinné již za dob našich babiček. Z čeho se hnojivo skládá, jak ho připravit, co obsahuje a jakým rostlinám ho dopřát?

Z čeho se hnojivo skládá a co obsahuje

Hnojivo, které si společně připravíme, obsahuje vodu a slepičí trus. Staré, dobré a účinné hnojivo, které využijeme pro mnoho rostlin. Takové hnojivo se nechá zkvasit, poté se silně zředí a aplikuje k rostlinám. Nicméně je důležité ho používat správně. Často se stává, že jej pěstitelé špatně použijí a rostlinky následně zahynou – spálí se. A co takové hnojivo obsahuje? 

Slepice

Zákvas ze slepičího trusu obsahuje 16,5 % dusíku, který je ideální pro podporu růstu zelené hmoty u rostlin. Draslík je potřebný pro všechny aktivity odehrávající se v rostlinách a jeho obsah činí 8,5 %. Dále obsahuje fosfor 16 % blahodárně působící na násadu květů a vápník 25 %, který zpevňuje buňky rostliny. 

Pro jaké rostliny je zákvas vhodný

Díky obsaženým živinám lze hnojit nejen papriky, okurky a rajčata, ale také maliny a jahody. Dále také květák, muškáty, begonie, lilie a další. Borůvky taktéž můžete přihnojit zákvasem ze slepičinců, ale ne příliš. Spíše na jaře, poté volíme raději zákvas z kopřiv. Vyhnout byste se měli cibuli a luštěninám. Na jaře lze roztokem přihnojit jahody, ale také maliny. Mimo jiné, se slepičím trusem si rozumí také rybíz a angrešt. Vzrostlé sazenice paprik, rajčat a okurek lze také přihnojit velmi zředěným zákvasem ze slepičího trusu. 

Rajčata

Příprava a dávkování hnojiva

Je třeba si pamatovat, že trus byste neměli k zelenině a ovoci používat čerstvý. Ideální je, když ho necháte zkvasit a poté silně naředíte. Připravte si alespoň třicetilitrovou nádobu, kterou naplníte do půlky trusem a dolijete vodou. Nádobu postavte na slunné místo na zahradě. Rozhodně ale dál od domu, neboť silně zapáchá. Přibližně za dva až tři týdny bude hnojivo zkvašené. Odebírejte si ho dle potřeby. Ale vždy se držte správného poměru. A ten je 1:10 – zákvas a voda. 

Mohlo by Vás zajímat

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Zámek Jezeří
publikováno 12. 5. 2024 autor Petr Dostál

Zámek Jezeří: Na rozhraní dvou světů

zavřít reklamu
×
Reklama