Při pěstování jahod se vyhněte 4 chybám, které vedou k nižší úrodě. Jak postupovat správně?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 12.03.2024 06:45
Jahody

Sladké a šťavnaté jahody máme rádi snad všichni. Jsou zdravé a ideální na svačinu. Abyste sklízeli velké množství plodů, je potřeba předcházet některým pěstitelským chybám. Které z nich to jsou?

Jahody jsou bohaté na mnoho vitamínů a minerálních látek, proto by na žádné zahrádce neměly chybět. Navíc je lze pěstovat i bez zahrady, a to klidně v truhlíku na balkoně. Úroda sice nebude tak hojná, ale pokud zvolíte správnou odrůdu, jistě vás sladkými plody potěší. Například převislé Mara de bois či vzpřímené Grandian. Abychom se však mohli těšit z bohaté úrody, je potřeba se vyhnout chybám, které snižují úrodu.

Špatně zvolená půda

Jahody vždy vysazujeme do hlinitopísčité půdy s dostatečným množstvím humusu a s mírně kyselým pH. Převážně písčitá půda jim nevyhovuje, neboť rychle vysychá. Jílovitá půda drží přílišnou vláhu a způsobuje zahnívání jahodníků. Ideálně byste měli smíchat rašelinu s obyčejným substrátem a kompostem. Aby plody dobře dozrávaly a byly sladké, jahody vysazujeme na slunná místa. V případě jílovitých půd je vhodné popřemýšlet nad vyvýšenými záhony. 

Jahody v nádobách

Hnojení hnojem před výsadbou

Hnojení hnojem je v pořádku, ale pouze v tom případě, že výsadbu jahod budete provádět na jaře. Na podzim vpravíte do půdy odleželý hnůj a na jaře bude půda připravena. Pakliže jste hnůj nepřidali, můžete půdu připravte ještě nyní a obohaťte ji o kompost. Sazenice jahod poté vysazujte až po třech týdnech. Před výsadbou prokypřete půdu. Jahodám mezi sebou ponechejte alespoň 30 cm místo a mezi jednotlivými řádky alespoň 60 cm. 

Špatně provedená výsadba

Častou chybou je také špatně provedená výsadba. To znamená, že srdíčko je zasazené příliš hluboko a není ponechané nad půdou. V takovém případě začnou sazeničky zahnívat a za krátký čas by kompletně zahynuly. Jistě se také vyplatí jahody pěstovat na netkané textilii. Chrání půdu před vysycháním, před plevelem a plody se tolik nešpiní. 

Jahody bez textilie

Špatně zvolená zálivka a hnojení

Stává se vám, že záhony s jahodníky navštěvují mravenci? A to ve velkém? Věděli jste, že tato skutečnost nemálo souvisí se špatnou zálivkou? Je tedy vhodné, abyste zalévali méně často, ale za to vydatně. Půda u jahodníků by nikdy neměla úplně vyschnout. Co se týká hnojení, nikdy ho nepřidávejte po výsadbě ani v době dozrávání plodů. Jahody hnojíme převážně na jaře, než vykvetou. Poté je můžete podpořit silně ředěným zákvasem ze slepičinců či kopřiv v době květu. 

Mohlo by Vás zajímat

Aloe vera
publikováno 1. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Proč listy aloe vera žloutnou a měknou a jak rostlinu zbavit potíží

Hrad Sovinec
publikováno 3. 5. 2024 autor Petr Dostál

Návrat do středověku – ochutnejte dobovou kuchyni a projeďte se kočárem

Maserati
publikováno 2. 5. 2024 autor David Vanda

Maserati bude k designu nových vozů využívat umělou inteligenci

zavřít reklamu
×
Reklama