Pěstování brambor: Letos je zasaďte do pytlů, ušetříte místo a úroda bude bohatá

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 10.04.2024 07:00
Brambory

Pěstování brambor není složité. Dokonce je vypěstujete i tehdy, pokud nemáte místo na zahradě nebo bydlíte v městském bytě. Jak pěstovat brambory v pytlích?

Tato metoda pěstování brambor není složitá, naopak. Překvapí vás nejen chutné a velké brambory, ale také bohatá úroda. Pytle se sadbou můžete umístit na zahradu, ale také na terasu či balkon. Záleží pouze na vás, kde je budete chtít pěstovat. Pokud tedy máte místo, nepřemýšlejte příliš dlouho. Neboť domácí brambory jsou vždy chuťově nejlepší.

Proč si dopřát brambory

Brambory patří mezi naši základní potravinu. Obsahují řadu minerálních látek, ale také vitamínů. Najdeme v nich draslík, hořčík a železo. Z vitamínů B6, C a další. Nejlepší bude, a to především u domácích brambor, když je uvaříte ve slupce. Uchovají si tak mnoho živin a vaše tělo vám poděkuje. A pokud nebudete vědět, co k večeři, uvařte brambory, rozpulte je a posypejte je tvarohem a pažitkou. Vynikající delikatesa.

Příprava brambor

Nejdříve pořiďte brambory. Nejlépe však sadbové. Dále je nechte vyklíčit, a to v teplé, ale temné místnosti. Jakmile brambory vytvoří 1 cm klíčky, pokračujte v přípravě. Sežeňte jutový pytel nebo igelitový pytel. My však doporučujeme ten z přírodních materiálů, neboť je více vzdušný. A pro první pěstování brambor je ideální.

Brambory

Vhodný substrát a postup výsadby

Nyní přijde na řadu příprava zvoleného pytle. Plastový pytel by měl mít ve spodní části otvory, aby přebytečná voda mohla odtékat pryč. Neboť brambory nesnesou přemokření. Na dno nasypte drenážní vrstvu. Například štěrk, keramzit či podobný materiál, a to ve výšce alespoň 3 cm. Poté srolujte pytel tak, aby dosahoval výšky maximálně 45 cm. Nyní naplňte pytel substrátem (stačí smíchat zeminu, kompost a trochu substrátu pro brambory), a to přibližně do ⅓ výšky pytle. Nyní rozmístěte 4 až 5 brambor klíčky nahoru a zasypte je cca 5 cm vrstvou substrátu. Pytel postavte na slunné místo a v případě ranních mrazíku pytel zavažte a přikryjte jiným pytlem. Přes den opět rozvažte.

Přihrnování brambor

Nezapomínejte na pravidelnou zálivku. Brambory nenechávejte proschnout, ale zároveň je nepřemokřujte. Jakmile rostliny vyrostou do délky přibližně 20 cm, přidejte přibližně 15 cm nového substrátu. Za další dva týdny postup zopakujte. Poté zopakujte ještě jednou za 14 dnů. Jakmile začnou rostliny žloutnout, vyčkejte přibližně 10 dnů a poté zahajte sběr.

Mohlo by Vás zajímat

Jahody
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Proč jahodám reznou listy? Jak jahodníky zachránit a dočkat se bohaté úrody?

Kompostér
publikováno 10. 5. 2024 autor Jan Nováček

Co se zeleným odpadem ze zahrady? Vyrobte si levně kompostér z palet

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

zavřít reklamu
×
Reklama