Co udělat pro kvetoucí jahodníky, abychom podpořili bohatou úrodu?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 01.05.2024 07:15
Jahodník

Přemýšleli jste, jakou péči dopřát jahodníkům v době květu, abyste zvýšili úrodu? Za trochu péče se nám mohou odvděčit krásnou úrodou sladkých plodů.

Jahody máme rádi snad všichni. Jejich sladkou a osvěžující chuť si rádi dopřejeme jen tak či na svačinku v jogurtu. Rádi z nich připravujeme také marmelády nebo ovocné knedlíky. Proto svým jahodníkům v době květu dopřejte péči. A je jedno, zda pěstujete lesní jahůdky, stáleplodící či jednouplodící. Všechny se vám za vaši péči odmění sladkými plody.

Jahodníky v době květu

Mrazivé období je již za námi, a tak doufáme, že vám jahodníky nepomrzly. Pokud jste je před mrazem chránili netkanou textilií či čímkoli jiným, ochranu již oddělejte. Ke květům se musí dostat opylovači, aby plodů bylo opravdu dostatek. A pokud jste v březnu nestihli první jarní péči, učiňte tak nyní. Ostříhejte staré šlahouny, ale také uschlé či napadené listy. Vše nejlépe spalte. Staré listy mohou obsahovat houbové onemocnění, které v kompostu nechceme.

Dosazování jahod

Pokud jste při stříhání výhonů a listů vytrhali také staré rostliny, neboť byly špatné, malé či trpěly houbovým onemocněním, nyní je můžete dosadit. V zahradnictví lze koupit krásné sazeničky. Určitě doporučujeme koupit ty, které byly vypěstované v našich podmínkách. Při výsadbě tedy nezapomeňte na správnou hloubku jahodníků. Jejich srdíčka nesmíte umístit pod zeminu, tak by se jim nedařilo.

Péče o záhon s jahodníky

Záhonům byste měli dopřát odplevelení a proslunění. Proto bude důležité, abyste je zbavili plevele. Ale pozor. Pokud jsou jahodníky v plném květu, plevel odstraňujte pouze ručně. Okopávejte je pouze před kvetením. Snažte se odstranit co nejvíce plevele, ať jahodníkům nebere živiny a vláhu. Dále k rostlinám přidejte živiny. Pokud jste ale jahodníky nyní dosazovali, hnojivo byste měli aplikovat až za dva týdny. Doporučujeme zvolit domácí hnojiva, která jsou pro jahody ideální.

Jahodník

Například popel a droždí, nebo kopřivová jícha, která obsahuje mnoho živin a zároveň chrání rostliny před škůdci. Pokud ji ještě nemáte připravenou, v minulém článku jsme se zmínili, jak kopřivové hnojivo připravit. Aktuálně je také vhodný čas nastlat mulč. Použít můžete folii, netkanou textilii, ale také mulč ve formě slámy, což aktuálně bude, co se týká aplikace, nejjednodušší. Nenastýlejte ho v příliš vysoké vrstvě. Díky mulči udržíte půdní vláhu, teplo, ale také plody jahodníků budou chráněny před blátem.

Mohlo by Vás zajímat

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

zavřít reklamu
×
Reklama