Někdo nedá dopustit na zákvas ze slepičího trusu, kopřivovou jíchu či na banánové slupky. Avšak mezi velmi oblíbené suroviny pro přípravu hnojiva, také patří obyčejné cibulové slupky. Nejenže nám krásně obarví vajíčka, ale také vyživí mnoho rostlin. Mezi ně samozřejmě patří dýně, cukety, ale i papriky, rajčata, okurky a mnoho dalších.
Živiny, které nabízí cibulové hnojivo
Cibulové slupky se běžně vyhazují do koše. Bohužel jen málo lidí ví, že obsahují mnoho cenných látek, a to jak pro lidský organismus, tak i pro rostliny. Co se týká rostlin, podpoří zdravý růst, odolnost proti škůdcům, ale také zlepší chuť jejich plodů. Slupky obsahují draslík, železo, hořčík a další živiny, mezi které patří například vitamíny E, C a B. Jelikož mají slupky antivirové vlastnosti, skvěle působí jako dezinfekce a preventivně působí proti plísním.
Příprava hnojiva z cibulových slupek
Příprava hnojiva je velice jednoduchá, obecně tak, jako každá jiná příprava domácího hnojiva. Připravte si čtyři hrsti cibulových slupek (perfektně prosušených) a tři litry vody. Pokud budete chtít, doporučujme, abyste přidali dvě kostky droždí či jeden pytlík kvasnic. Dodáte tak rostlině více dusíku. Určitě na množství kvasnic nepřidávejte, neboť přemíra dusíku podpoří růst zelených částí, tedy listů, a to na úkor plodů.
Jakmile budete mít prosušené slupky, rozemelte je v mixéru a smíchejte s vodou. Přidejte droždí a nechte dva dny odstát. Poté hnojivo zřeďte s dalšími třemi litry vody a nalijte jej ke kořenům rostliny do předem prolité půdy. Cibulové slupky také umí rostliny ochránit před škůdci a plísněmi. O tom se více dočtete v minulém článku.