Stejně tak, jak jsou například slupky od jablek, pomerančů či citronů nabité živinami, velmi podobně na tom jsou i slupky od cibule. Díky tomu je lze využít v jídle, ale i pro rostliny a v dalších oblastech. Nicméně, příště, až budete loupat cibuli, slupky rozhodně nevyhazujte, ale schovejte si je bokem. Kde tento hnědý poklad zužitkovat?
Čaj z cibulových slupek
Cibulové slupky lze přimíchat do bylinných směsí, ale také si je můžete zalít vroucí vodou jen tak samotné. Doporučená doba louhování pod pokličkou či talířem je dvacet minut. Poté si čaj můžete osladit medem a popíjet. Takový výluh je ideální při nachlazení, ale také při dýchacích potížích spojených s astmatem. A v případě, že se snažíte zhubnout, pijte pravidelně odvar z cibulových slupek.
Slupky pro hnojení rostlin
Cibulové slupky lze využít jako organické hnojivo, které bude prospěšné v domácnosti pro interiérové, ale také externí rostliny. Dokonce jej můžete využít pro přihnojení vzrostlejších sazenic. Příprava není nikterak náročná, tudíž stačí, když dvě hrsti cibulových slupek zalijete jedním litrem teplé převařené vody (pozor, určitě ne horké vody) a obě suroviny nalijte do nádoby, kterou lze zavřít, například kýbl či dvoulitrová zavařovací láhev. Poté připravenou směs odložte na jeden den na tmavé a chladné místo. Druhý den přeceďte a použijte jako běžnou zálivku, a to jedenkrát týdně.
Slupky uleví od bolestí, akné a dále
Trpíte-li bolestmi svalů, připravujte si ze slupek čaj. Jeho pravidelná konzumace eliminuje vzniklou bolest, nejčastěji však svalů. To však není zdaleka vše. Ze slupek připravíte také tinkturu, která se doporučuje pro zdraví kardiovaskulárního systému a krevního oběhu. Opět si vezměte uzavíratelnou sklenici – stačí zavařovací a naplňte ji cibulovými slupkami, a následně zalijte kvalitním alkoholem. Poté odložte na temné místo a nechte louhovat deset dnů.
Po uplynulé době sceďte a nalijte do tmavých lahviček. Užívejte deset kapek každý den. Vychladlý odvar lze také využít jako oplach při léčbě akné, ekzémů či při špatném hojení ran.
Tip: Cibulové slupky lze také rozdrtit či rozemlít a využít při pečení chleba. Také lze celé slupky povařit ve vývaru – ten pak získá příjemnou nahnědlou barvu a vynikající chuť.