Poskytněte pokojovým rostlinám výživnou proceduru. Budou krásné a připravené na jaro

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 02.02.2024 07:15
pokojové rostliny

Zima je pro pokojové rostliny jakousi zatěžkávací zkouškou. Proto je dobré, abyste je již nyní začali připravovat na jaro. Budou zdravé a krásně porostou.

Zimní období je nepříjemné nejen pro nás, ale také pro rostliny. Krátké dny, působící chlad při větrání, ale také suché ovzduší a zvýšené riziko napadení škůdci rostlinám na zdraví příliš nepřidá. Je tedy jasné, že žádná pokojovka nechce být umístěna přímo na místě, kde bude každý den vystavena proudícímu chladnému vzduchu. Například benjamínek, lopatkovec a další průvan nesnesou. Pozor si dávejte i na suchý vzduch. Ten nesnese zamiokulkas, orchidej a mnoho dalších. Poskytněte tedy pokojovkám správnou péči a začněte je již připravovat na jarní období.

Správná péče během zimy

Začneme tedy umístěním. Mnoho rostlin nesnese časté přesouvání, příkladem je toho benjamínek. Ten umístěte tam, kde vám již zůstane. Například naproti oknu a opodál dveří. Přenášet však můžete zamiokulkas. Vždy se snažte mít rostliny na světlém místě bez průvanu. Pozor na přímé slunce, které mnoho rostlin nesnese.

Ficus benjamina

Pozor také na suchý vzduch, který je součástí snad každého bytu. Vhodné jistě bude, když k rostlinám umístíte misku s vodou nebo jim budete pravidelně rosit listy. Pozor si dávejte také na teplotní výkyvy. Zálivka by měla být aplikována podle individuálních požadavků rostliny. Zamiokulkas méně než lopatkovec a tak dále. Rozhodně je vhodné rostliny nepřelévat a substrát raději udržovat sušší, ale ne přesušený.

Jak rostliny připravit na jaro

Tuto takzvanou proceduru a oživení rostlin používaly již i některé babičky. A jakou surovinu k tomu používaly? Byla to cibule a česnek. Obě suroviny rostliny vyživí, a navíc je chrání před škůdci. Možná si říkáte, zda česnek listy rostliny nepopálí, ale bát se nemusíte, není tomu tak. Co se týká použití česneku, jednoduše s ním potírejte listy. Pokud nechcete použít česnek, použijte rozkrojenou cibuli. Nejen, že budou rostliny krásně lesklé, budou mít zdravější listy, ale také je zbavíte prachu, který by na nich ulpívat neměl. A to z toho důvodu, že blokuje sluneční záření, kvůli čemuž se zpomaluje proces zvaný fotosyntéza.

Česnek a cibule

Druhou možností jsou cibulové slupky. Stačí z nich připravit silný odvar. Tedy dvě hrsti slupek povařit v půl litru vody, nechat do druhého dne odstát a následně přelít do lahve s rozprašovačem. Aplikujte na listy rostlin. Odvar dodá rostlinám sílu, ochrání je před škůdci, ale také před plísněmi.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

zavřít reklamu
×
Reklama