Proč černají nebo hnědnou listy pokojových rostlin? Volají o pomoc, tak je nenechejte zahynout

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 08.02.2024 06:45
hnědnutí listů

Proč pokojovým rostlinám černají nebo hnědnou listy? Co v takovém případě dělat, abychom o ně nepřišli? Někdy je příčina banální, jindy vážnější, proto zjistěte, co vašim rostlinám chybí.

Je známo, že v zimním období trpí pokojové rostliny nejvíce. Nasvědčují tomu nejen krátké dny, nižší nároky na zálivku, ale také vegetační období klidu. V takovém období rostliny nevyžadují mnoho pozornosti, lze říci, že naopak. Někdy se však stane, že díky naší láskyplné péči rostlinám spíše škodíme a ony nás skrze listy začnou upozorňovat, že jim tato laskavost nesvědčí. Existuje však ještě jeden důvod, proč listy volají o pomoc, a tím jsou všemi pěstiteli obávaní škůdci.

Proč hnědnou listy pokojových rostlin

Hnědnutí listů většinou souvisí s nadměrnou zálivkou. Proto je nutné zkontrolovat substrát, zda nepřipomíná mokré bláto. V důsledku přemokření nemají kořeny rostliny dostatek kyslíku a začnou zahnívat. Což se projeví právě na listech. Na nic nečekejte a rostlinu okamžitě přesaďte do nového substrátu. Nezapomínejte na drenážní vrstvu a rostlinu pár dnů nezalévejte. Někdy se tak děje i v případě, že rostlina nemá dostatek živin.

Lopatkovec

Proto dbejte na hnojení rostlin i v zimním období. Především pak u těch, které kvetou. Z vlastní zkušenosti doporučujeme i ty nekvetoucí přes zimu přihnojit, a to jednou za měsíc pomocí odvaru z cibulových slupek či z banánových slupek. Jakmile se probudí jaro, hnojte všechny rostliny bez ohledu na to, zda jsou, nebo nejsou kvetoucí. Někdy se však také stává, že listy hnědnou celé, a to kvůli nedostatečné zálivce a úplnému proschnutí substrátu.

Proč listy černají

Pokud jste na listech rostlin postřehli černé skvrny, na vině budou škůdci, kteří z nich sají mízu. Například molice, mšice či puklice. Tito saví škůdci vypouští takzvanou medovici, která ulpí na listech a vytvoří sluncem neproniknutelný povlak, což má za následek nedostatečnou fotosyntézu. A právě na těchto místech se začne objevovat černání. Listy tedy neprodleně umyjte, a to vlažnou vodou a jarem.

Mšice

V případě napadení rostlin je neváhejte umístit dál od ostatních a připravte si speciální postřik, který škůdce zahubí. Puklice, jejichž typickým znakem je tvrdý krunýř, musíte ze všeho nejdříve odstranit mechanicky. Například pomocí pinzety. Následně použijte postřik. Například výluh z tabáku, olejový postřik či ten, který seženete v zahradnictví.

Mohlo by Vás zajímat

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama