Co znamenají hnědé skvrnky na listech pokojových rostlin? Čas, kdy rostlina vyžaduje péči

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 16.02.2024 06:45
Pokojová rostlina

Všimli jste si malých skvrnek na listech pokojových rostlin? Pokud ano, měli byste co nejrychleji zasáhnout, s velkou pravděpodobností jde o škůdce.

Pohled na pokojové rostliny, které mají svěšené a skvrnité listy, dokáže rozesmutnit nejednoho pěstitele. Příčin, proč se hnědé skvrny objevují, může být více. Například vystavení rostliny přímému slunci, umístění ke zdroji tepla, nedostatečná zálivka, ale také bohužel škůdci. A o nich si dnes řekneme více. Kteří z nich způsobují malé hnědé skvrnky a jak se jich zbavit, aby nezničili rostliny?

Jaký škůdce způsobuje hnědé skvrnky

Všimli jste si na listech rostlin 1 až 5 milimetrů velkých skvrn? Nejčastěji zbarvených do žluta, bíla či do hněda? Pokud ano, jedná se s největší pravděpodobností o puklice. Nejvíce obávaného škůdce. Puklice jsou známé tím, že jejich tělo pokrývá velice odolný krunýř, který je tvrdý či voskovitý. Tvarově jsou kulaté či oválné. A právě kvůli jejich tvrdému krunýři je celkem problematické se jich zbavit.

Puklice na rostlině

Puklice na rostlinách

Puklice se řadí mezi savý hmyz. To znamená, že sají mízu z rostlin a tím ji ničí. Na listech, ale i stoncích se mohou začít objevovat skvrny a pokud nezasáhneme, rostlinu zničí úplně. Bohužel se neobjevují pouze na pokojových rostlinách, ale i ve sklenících či na jehličnatých stromech. Je také známo, že se puklice množí partenogenezí. To znamená, že samičky dokáží klást vajíčka i bez samce. A to pod krunýř, ze kterého následně vylézají larvy. Ty se rozptýlí po celé rostlině a tak jejich život pokračuje dál. Napadenou rostlinu je dobré umístit do izolace od ostatních rostlin, neboť se stává, že puklice napadnou i jiné rostliny.

Jak škůdce na rostlinách zničit

Likvidace puklic je zdlouhavá a náročná, ale lze se jich nadobro zbavit. Dospělé puklice jsou chráněny krunýřem, proto je potřeba, abyste je odstranili mechanicky. Například pinzetou nebo nožíkem. Larvy je vhodné zničit pomocí lihového roztoku. Velice účinný je také tabákový postřik, který smícháte s trochou alkoholu. Mimo toho můžete také sáhnout po průmyslových insekticidech na bázi olejů.

Nedopalky

Jelikož se na rostlině vyskytují jak dospělí jedinci, tak i larvy, je vhodné střídavě využít kontaktní, ale i systémové insekticidy. Ještě jedna malá rada na závěr. Pokud budete puklice odstraňovat mechanicky, přikryjte substrát látkou či novinami. Pokud puklice či larvy napadají do květináče, usadí se na kořenech a zamoří celý substrát. Vždy je tedy vhodnější při zasažení rostliny puklicemi vyměnit substrát a rostlinu i květináč omýt.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

zavřít reklamu
×
Reklama