Pěstování bromélie je velice jednoduché. Jak na to, aby krásně kvetla?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 11.03.2024 07:15
Bromélie

Máte rádi exotické prostředí? Pěstujte bromélii, která díky svému vzhledu vytvoří tropický ráj i u vás doma. Má velmi dekorativní listy, které přecházejí v květ.

Když bromélie odkvete, na první pohled to vypadá, že uhynula. Opak je ale pravdou. Z části rostliny, která vypadá jako odumřelá, časem vyrostou odnože, které stačí přesadit do nového substrátu. Odnože se opět uchytí a vy se můžete zase těšit a radovat z této exotické krásky. Uvidíte, jak zvládne prozářit a osvěžit vaše prostory.

Jak vypadá bromélie?

Bromélie má trychtýřovité uspořádání listů, díky kterým se dostane voda do střední části květu, kde se shromažďuje a odchází ke kořenům. Listy jsou velmi silné, až kožovité a mohou disponovat i ostny. Květ vyrůstá z dlouhého stonku a dokáže kvést i několik měsíců. Po odkvetení rostlina odumře a vytvoří nové odnože.

Jak správně pěstovat bromélii?

Rostlina je nenáročná na světlo. Vyberte pro ni světlejší stanoviště, které nebude na přímém slunci. Je zvyká na život mezi stromy. Proto nepotřebuje velké množství světla. Bromélii pěstujte ideálně při pokojové teplotě, okolo 20 °C. Zálivku provádějte netradičně, a to do středu květu. Takovým způsobem se voda dostane přirozeně až ke kořenům. Vodu na zálivku nechejte odstát tři dny a až potom rostlinu zalévejte.

Bromélie

Substrát udržujte neustále mírně vlhký, ale vyhněte se tomu, aby v misce stála voda. Substrát nikdy nepřemokřujte. Bromélii hnojte velmi opatrně hnojivem, které je určeno přímo na tuto rostlinu, a to 1x nebo 2x měsíčně. K pěstování využívejte substrát na orchideje, který dobře propouští vodu. Případně můžete využít zeminu s rašelinou nebo s drcenou kůrou. Na dno nezapomeňte umístit drenážní vrstvu.

Jak zařídit, aby bromélie kvetla?

Pokud vám nechce rostlina vykvést, zkuste starou osvědčenou fintu. Velmi dobře reaguje na etylén ve vzduchu. Rostlinu vložte do igelitového pytle, společně s několika jablky. Pytel musí být průhledný. Za několik týdnů se začnou listy rostliny zbarvovat do barev, které jsou typické pro květ bromélie, což je škála od žluté až po červenou.

Mohlo by Vás zajímat

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

zavřít reklamu
×
Reklama