Jak na jarní hnojení fíkusu, které rostlinu oživí, podpoří v růstu a bohatém olistění?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 15.03.2024 06:45
Fíkus

Zdobí vaši domácnost benjamínek neboli Ficus benjamina? Pokud ano, dopřejte mu jarní hnojení, po kterém pookřeje a bude mít sílu na tvorbu nového olistění.

Fíkus patří mezi další dekorativní pokojové rostliny, které zdobí nejednu domácnost. V případě, že dostane správnou péči, může vás těšit opravdu dlouhé roky. A pokud se mu vaše péče nelíbí, ihned vám to dá vědět skrze své listy. Ve zkratce si povíme, co ke svému zdárnému růstu potřebuje. Navíc také projdeme jarní hnojení fíkusu, které mu poskytne dostatek živin na to, aby vás těšil krásným olistěním.

Kam fíkus umístit

Aby benjamínek neshazoval listy, bude důležité ho umístit na místo, kde bude mít dostatek světla. To je také podmínka k růstu nového olistění. Ideální bude, když ho umístíte naproti oknu, ale ne tam, kde jej vystavíte průvanu. Suchý a teplý vzduch mu nesvědčí. Ideální teplota v domácnosti je ta pokojová. Obecně by neměla klesnout pod 15 °C.

Fíkus

Jak fíkus zalévat

Co fíkus nesnese, tak je stabilně přemokřený substrát. V takovém případě by reagoval opadem olistění. Mezi jednotlivými zálivkami počkejte až substrát z horní části mírně proschne. Vodu, buď odstátou nebo dešťovou, naléváme do misky. Pokud rostlina do jedné hodiny neabsorbuje veškerou vodu, vylijte ji.

Řez fíkusu je důležitý

Pro rozvětvení, ale také pro zkrocení jeho velikosti bude vhodné provádět pravidelný řez. Toho se však bát nemusíte, fíkus se rychle zotaví, ale také doroste. Vysoký benjamínek, který vás takzvaně přerostl, klidně sestřihněte o 50 cm. Proveďte šikmý řez. Z řezu bude vytékat bílá tekutina, kterou lze zastavit našplícháním vody. Větvičky seřízněte střídavě a za posledním lístečkem ponechejte kousek větve. Pozor však na radikální řez u neprospívajících rostlin.

Hnojení fíkusu

Fíkus by se měl hnojit celoročně. Od jara do podzimu jednou za dva týdny a v zimě jednou za měsíc. K tomuto kroku lze využít komerční hnojiva určená přímo pro fíkusy. V případě, že chcete zesílit kmen rostliny, volte taková hnojiva, která obsahují více dusíku. Počítejte ale s tím, že na rostlině obrazí větší listy, kterých však bude méně. Mimo jiné lze využít sílu domácích hnojiv.

Pivo

Velmi dobrou zkušenost máme s hnojivem z droždí. A stejně jako zamiokulkas, i fíkus miluje hnojivo z piva. Stačí naředit jeden díl zvětralého piva s jedním dílem odstáté vody. Co má benjamínek také rád, tak je tabletka vitamínu z pivovarských kvasnic. Stačí rozdrtit jednu tabletku v 700 ml vody a nalít ji k rostlině.

Mohlo by Vás zajímat

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

Slimák
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Slimáci na zahradě: Jak se jich zbavit? Vyzkoušejte 3 funkční způsoby, se kterými ochráníte úrodu

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

zavřít reklamu
×
Reklama