Žluté listy u sazenic rajčat se nevyplatí přehlížet. Co značí a jak sazenice zachránit?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 28.03.2024 06:44
Sazenice rajčat

Co se děje se sazenicemi, kterým žloutnou listy? Pokud si tohoto jevu všimnete, je lepší jednat téměř okamžitě. Rádi vám poradíme, jak na to.

Rajčata patří k zelenině, která se velmi jednoduše pěstuje. Nevyžadují příliš, navíc si je můžete vypěstovat i na balkóně nebo na terase. Stačí zvolit minimálně desetilitrový kýbl, dokonale propustný substrát a můžete začít. Samozřejmostí je také pravidelná zálivka a hnojení. Pokud jste již semena rajčat vyseli, ale nyní jste si na svých vzrostlejších sazeničkách všimli žlutých listů, zasáhněte co nejdříve.

Proč žloutnou sazenicím listy

Za žloutnutím listů se většinou skrývá banalita, ale také klidně i vážnější prohřešek v pěstování. Jedním z důvodů, proč sazenicím žloutnou listy ve spodní části, může být příliš malý květináč či kelímek. Přesaďte je tedy do většího a zasaďte je tak, aby byly spodní listy jen kousek nad substrátem. Jejich kořenový systém, ale i stonek rostlin zesílí.

¨Sazenice rajčat

Při pěstování sazenic bychom také měli dbát na správné umístění. Ideální je chladnější místnost s 18 až 20 °C a s dostatkem světla. Pokud sazenicím dopřejete vyšší teploty, sice rychle porostou, ale budou vytáhlé a slabé. A pokud je necháte v polostínu, v přítmí, jejich listy budou chřadnout a žloutnout. Je tedy vhodné je umístit na parapet, kde budou mít dostatek světla. V pochmurných dnech, kdy nesvítí slunce, na ně klidně sviťte LED lampičkou.

Nedostatek základních živin

Jedním z problémů také může být nedostatek živin. Stejně jako většina jiných rostlin, vyžadují i sazenice rajčat dostatek dusíku. Pokud jej nemají, projeví se to na vitalitě listů. Ty pak ztrácí zelené barvivo a začínají žloutnout až šedivět. Změnou barvy listů nám sazenice také mohou říkat, že mají nedostatek hořčíku. I chloróza se projevuje žloutnutím listů. V takovém případě se jedná o nedostatek železa.

Kopřivy

Pořiďte hnojivo pro sazenice nebo si připravte kopřivovou jíchu, tedy zákvas z kopřiv. Pozor si dávejte i na zálivku. Půda nesmí být přemokřená, neboť by ztěžkla a jemné kořínky by neměly dostatek kyslíku, tudíž by začaly zahnívat. Což se opět projeví na barevnosti listů.

Mohlo by Vás zajímat

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

zavřít reklamu
×
Reklama