Kdy a jak přesadit pokojové rostliny? Tyto příznaky vám napoví, neničte je nesprávným načasováním

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 29.03.2024 07:00
Pokojová rostlina

K přesazování květin se uchylujeme především na jaře. V tomto ročním období se rostliny začínají probouzet ze zimního spánku a mnoho z nich vyžaduje výměnu substrátu či větší květináč.

Právě jaro je tím obdobím, kdy rostlinám na zahradě, ale i v domácnosti poskytujeme péči, aby zdravě rostly a některé z nich i krásně kvetly. Jelikož sluníčko krásně hřeje, do přesazování se můžeme pustit například na dvoře, zahradě či na balkóně. Hned budeme mít lepší náladu, ale také radost, že jsme pro naše kytičky udělali něco dobrého. Jak tedy poznat, že rostliny vyžadují přesazení?

Jak poznat, kdy rostliny přesadit

Že se pokojovým rostlinám ve starém květináči nelíbí, vám dají jasně najevo. Už jen pohledem poznáte, že jim je květináč těsný. Například taková aloe vera začne tvořit nové sazenice a květináč začne být velmi těsný. Některým dokonce vylézají kořeny. Zamiokulkas se také rád rozrůstá. A pokud mu je těsno, nové výhonky začnou odumírat. Někdy také rostliny žloutnou, i když je pravidelně zaléváte. Proto nečekejte a květinky přesaďte.

Aloe vera

Mezi další signály patří zahnívající nebo prorůstající kořeny skrze odtokové otvory. Čas přesazení vám také může sdělit samotný substrát, který je světlý či velmi slehlý. Někdy se však také stane, že rostlina, která má kvést, nekvete. Pokud jí zajišťujete správné podmínky i zálivku, přesaďte ji.

Zvolte správný květináč

Co se týká materiálu, zvolit můžete jakýkoli. Lidé většinou volí plastové květináče, neboť jsou k dostání v různých barvách, a tak je můžeme vybírat tak, aby ladily s interiérem. Hliněné květináče, pokud je nerozbijeme, mají mnohem vyšší životnost. Zásadní spíš bude, abyste vybrali správnou velikost. Vybírejte jej přibližně o dva centimetry větší než byl ten původní. Ovšem také pohlídejte odtokové otvory, které jsou pro kořeny rostliny velice důležité.

Jak rostlinu přesadit

Přesazování rostliny je maximálně jednoduché. Vyjměte ji z původního květináče. Před přesazováním doporučujeme rostlinu příliš nezalévat. Substrát by se lepil a rostlina by šla hůře vytáhnout. V případě odnoží je můžete zasadit do více květináčů. Tak si zajistíte několik rostlinek téměř zadarmo.

Pokojové rostliny

Na dno květináče nasypejte štěrk nebo keramzit, trochu zahradnického substrátu a umístěte rostlinku. Přisypejte substrát a máte hotovo. Substrát však vždy volte adekvátní rostlině. Některé z nich vyžadují provzdušnění pomocí písku či perlitu. Co se týká hnojení, začněte s ním až po měsíci. V novém substrátu je dostatek živin, proto začněte až tehdy, kdy budou živiny vyčerpané.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

Pokojové rostliny
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 krásné stínomilné pokojové rostliny, které přináší štěstí a mnoho toho vydrží. Máte je doma?

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama