Pěstování sloní nohy: Některé pěstitelské chyby mohou zničit i tuto běžně nezničitelnou rostlinu

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 24.04.2024 07:00
Sloní noha

Nenáročná sloní noha patří k sukulentním rostlinám, které není těžké pěstovat. Ovšem některé pěstitelské kroky ji mohou nenávratně zničit. O které se jedná?

Sloní noha zdobí domácnosti svým neobyčejným vzhledem. Její robustní noha bezpochyby upoutá pozornost každého, kdo kolem ní projde. Navíc se jí bude krásně dařit i u začínajících pěstitelů. Jen bude potřeba dávat pozor na některé chyby, kterých se můžeme nevědomky dopouštíte. Na které pěstitelské chyby si dávat pozor?

Nenáročná sloní noha

Sloní noha neboli Nolina se vyznačuje svým velmi pomalým růstem. A také tím, že neroste do výšky jako většina rostlin, ale roste nejprve do šířky. Jakmile ale dovrší přibližně deseti let, začne růst do výšky, a to i rychlejším tempem. Robustní noha slouží jako zásobárna vody, proto bychom na tento fakt při zálivce měli myslet.  

Jakým chybám se vyhnout

Mezi největší chyby, kterých se často dopouštíme, patří zálivka. Jelikož sloní noha patří k sukulentním rostlinám a vodu shromažďuje ve své dominantní noze, zaléváme ji opravdu skromně. To znamená, že ji zalijeme mírně jednou za dva týdny. Přes zimu jednou za měsíc. Mezi další chyby patří nalévání vody přímo do substrátu. Vodu nalévejte do misky, abyste nepodpořili zahnívání kmene. 

Sloní noha

I umístění je zásadní. Má ráda suché prostředí a nesvědčí jí nadměrné vlhko. Co se týká umístění, přímé sluneční paprsky nesnese a stín také ne. Ideální bude, když rostlinu umístíte na místo s rozptýleným světlem. Pozor také na teplotu. Rostlina by v zimě neměla být umístěna v místnosti, kde teplota klesá pod 15 °C.

Množení sloní nohy

Nolinu lze také velmi jednoduchým způsobem množit. Můžete koupit semena a vypěstovat tak další rostlinu. Semena lze koupit v zahradnictví, ale také na internetu. Dalším možným způsobem je množení pomocí odnože. Jednoduše čistým nožem odříznete odnož od mateřské rostliny a necháte ji ve vodě zakořenit. Poté ji zasázejte do dokonale propustného substrátu. Nejlépe do toho, který je určený pro sukulenty. Odnož zalévejte a teplotu udržujte od 22 do 25 °C. Nově zasázenou rostlinku přesaďte až po čtyřech letech. 

Mohlo by Vás zajímat

Hrad Sovinec
publikováno 3. 5. 2024 autor Petr Dostál

Návrat do středověku – ochutnejte dobovou kuchyni a projeďte se kočárem

Gargano
publikováno 4. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Italský poloostrov Gargano: Poznejte jeho krásu z hladiny moře

Jahodník
publikováno 1. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co udělat pro kvetoucí jahodníky, abychom podpořili bohatou úrodu?

zavřít reklamu
×
Reklama