Při pěstování toulitky se vyhněte některým chybám, pak vám pokvete i měsíce

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 17.04.2024 06:45
Toulitka

Toulitka nebo-li Anthurie patří k oblíbeným rostlinám, které zdobí domácnosti nevšedními květy. Naučte se ji správně pěstovat, ať vám kvete celé měsíce.

Dostali jste k narozeninám nebo na Valentýna krásně kvetoucí toulitku? Jenže aktuálně nevypadá, že by měla opět bujně kvést? To se stává, proto se naučte několik základních kroků, které zajistí bujnou květenu, ale i zdraví rostliny. Na pěstování není toulitka náročná, naopak. Její exotické květy vás mohou těšit dlouhé měsíce. Pusťme se do pěstování. 

Podmínky pro pěstování toulitky

Toulitka pochází z deštných pralesů, kde roste na stromech nebo v půdě. Ve své domovině je tedy chráněná před přímým sluncem, proto bychom ji měli umístit dál od jižního okna. Ovšem myslet bychom měli na to, že vyžaduje dostatek rozptýleného světla. Neuděláte tedy chybu, když ji umístíte na východní parapet. Při větrání toulitku oddělejte například pod okno, neboť nesnese průvan. Co se týká teploty, v zimě by rtuť teploměru neměla klesnout pod 16 °C. V létě ji naopak vyhovuje teplota v rozmezí 20 až 25 °C.  

Vzdušná vlhkost v okolí rostliny

Je pravdou, že toulitky preferují 70 až 90 % vzdušnou vlhkost. To je však na domácnost strašně moc. Proto je vhodné listy rostliny pravidelně rosit, a to nejlépe dešťovou nebo alespoň dva dny odstátou vodou. Květy však nerosíme. Mimo rosení doporučujeme květináč s rostlinou umístit do misky s kamínky a s vodou. Toulitka pohltí tolik vlhkosti, kolik bude potřebovat. 

Toulitka

Jak toulitku zalévat a hnojit

Toulitka má ráda vysokou vzdušnou vlhkost, ale nesnese přemokřený substrát. Jedná se o největší pěstitelský nešvar, kvůli kterému rostlina nekvete a hyne. Nelze určit přesný termín zálivky, protože neznáme teplotu, která dominuje ve vaší domácnosti. Řiďte se však vlhkostí substrátu. Jakmile bude proschlý, rostlinu zalijte. Voda by měla být dešťová nebo převařená a pokojové teploty. Studenou a vápenitou vodu k toulitce nenalévejte. Reagovala by hnědnutím špiček a okrajů listů. Co se týká hnojení, přihnojujte jí každé dva týdny hnojivem pro pokojové rostliny.

Přesazování a vhodný substrát

Přesazujeme starší rostliny jednou za dva roky, a to do o něco většího květináče. Substrát by měl být vzdušný, propustný, lehký a s pH 5,5 až 6,5. Přidejte do něj také trochu rašeliny nebo nadrcenou borovou kůru a trochu písku či perlitu. Na dno nezapomínejte umístit drenážní vrstvu. 

Mohlo by Vás zajímat

Versailles
publikováno 28. 4. 2024 autor Aleš Mohr

Zámek ve Versailles: Honosné sídlo královského rodu

Pneu
publikováno 25. 4. 2024 autor David Vanda

Elektrické vozy řeší problém s rychlým opotřebením pneumatik

Levandule
publikováno 27. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Účinné jarní hnojivo na levanduli povzbudí bohaté nakvétání a zdravý růst keře

zavřít reklamu
×
Reklama