Přesazování a množení zamiokulkasu: Jaký substrát vyžaduje a jak postupovat?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 11.04.2024 07:15
Zamiokulkas

Zamiokulkas patří k pokojovým rostlinám, které jsou méně náročné na péči. Porostou tedy i u zaneprázdněného pěstitele nebo začátečníka.

Zamiokulkas, ale také kulkas není na pěstování nikterak náročný. I když jej delší čas zapomenete zalít, vaši domácnost bude zvesela zdobit dále. Vyniká svou elegancí a schopností esteticky zapadnout do jakéhokoli interiéru. Tuto rostlinu máme opravdu velice rádi. Je krásná a nenáročná. Navíc údajně přináší štěstí, tak kdo ví?! Avšak někdy je nutné i takový zamiokulkas přesadit do nového květináče. Kdy je vhodný čas a jak postupovat?

Pěstování zamiokulkasu

Zamiokulkas je vhodné postavit tam, kde bude mít dostatek rozptýleného světla, například naproti oknu. Ostré sluneční paprsky by jeho listy spálily. Zálivku mu dopřejte tak, aby mezi každou z nich substrát na povrchu mírně proschnul. To znamená, že jej zaléváme cca 1X za týden nebo 1x za 10 dnů. Záleží na teplotě v domácnosti. V zimě zálivku omezíme. Před vánočními svátky zalévejte jako v sezoně a kulkas přihnojte. 

Zamiokulkas

Co se týká hnojení, po přesazení zamiokulkas měsíc nehnojíme. Stačí mu živiny, které má v novém substrátu. Hnojíme od jara do podzimu ve 14 denních intervalech. Využít můžete tekuté hnojivo, ale i oblíbené tyčinky. Ovšem sáhnout můžete také po hnojivu z piva, to má kulkas velmi rád. 

Přesazování zamiokulkasu

Přesazování této rostliny je doporučováno stejně tak, jako u jiných pokojových rostlin. Jen s tím rozdílem, že přesazování neprovádíme každý rok. Při dodržení správných podmínek jej přesazujeme každý druhý či třetí rok. Těsný květináč této rostlině vyhovuje. Proto se řiďme novými výhonky. Jakmile začnou odumírat a jste si jisti, že rostlinu nepřeléváte a květník takzvaně praská ve švech, přesaďte ji. 

Jak zamiokulkas přesadit

Při přesazování je vhodné kulkas i namnožit. Jednoduše a velice opatrně rozdělíte hlízy s kořeny a zasadíte je zvlášť do květináčů. Pokud budete chtít rostlinu pouze přesadit, zvolte přibližně o pět cm větší květináč. Na dno nezapomínejte umístit keramzit či štěrk, aby kořínky nezahnívaly. Substrát, obyčejný zahradnický, smíchejte s trochou písku a kulkas zasaďte. Zalijte ho a těšte se z krásné a nenáročné rostlinky.   

Mohlo by Vás zajímat

Broumovské stěny
publikováno 6. 5. 2024 autor Petr Dostál

Broumovsko: Božský klid stínů skal a doutnající historie na každém rohu

Kia EV9 GT
publikováno 3. 5. 2024 autor David Vanda

2026 Kia EV9 GT: Co zatím víme o chystaném SUV?

Hrad Sovinec
publikováno 3. 5. 2024 autor Petr Dostál

Návrat do středověku – ochutnejte dobovou kuchyni a projeďte se kočárem

zavřít reklamu
×
Reklama