Jak umýt okna, aby byla krásně čistá a beze šmouh? Jednoduše a rychle

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 21.04.2024 07:15
Mytí oken

Pokud nejste fanouškem umývání oken, máme pro vás několik skvělých rad, jak to zvládnout rychle, bez problémů, a hlavně bez zbytečného trápení na štaflích.

Ideálně umývejte okna při polojasném počasí. Doporučená teplota je nad 5°C. Okna neumývejte když prší, když je mráz nebo velké vedro. Voda se bude velmi rychle vypařovat a na oknech se vám vytvoří nevzhledné šmouhy. Před umývání oken odstraňte z parapetů všechny věci a vyperte si záclony a závěsy.

Jak začít s mytím oken

Připravte si nádobu, do které dáte teplou vodu, trochu mýdla, ocet a přípravek na mytí oken. Nepoužívejte žádná abraziva, abyste si okna nepoškodili. Okna neumývejte houbičkou, mohli byste je poškrábat. Odstraňte veškeré nečistoty a pavučiny ze svých oken a z jejich okolí. Pokud máte žaluzie nebo rolety, zatáhněte je a také je umyjte.

Následuje výměna vody

Dále otřete okenní rámy a kliky na oknech. Nyní si vyměňte vodu a umyjte okna zevnitř a zvenku. Je možné, že okna budou velmi znečištěna, proto použijte přípravek na mytí oken. Na umývání oken je doporučeno použít hadřík z mikrovlákna, který nepouští žádné chloupky ani kousky. Máte-li stěrku, určitě ji použijte. Ušetří vám dost práce. Okna stírejte od shora směrem dolů. Následuje leštění oken pomocí leštícího prostředku a suchého hadříku. Ideální je přípravek s obsahem alkoholu a na leštění můžete využít i obyčejné papírové utěrky.

Další tipy na umývání oken

Vodu na umývání oken průběžně vyměňujte. Pokud jsou okna silně znečištěná, výměna vody bude nutná i několikrát během umývání. Využijte služby robota na umývání oken. Ten ke své práci využívá podtlak. Umývání oken pomocí robota je velice jednoduché. Stačí ho zapnout, umístit na okna a uklidit ho. Okna budou dokonale čistá bez sebemenší námahy. Musíte však počítat s vyšší pořizovací cenou.

Okna

Pokud máte pocit, že okna nedoléhají tak, jak mají, kontaktujte servisní službu, která vám vaše okna seřídí tak, že budou opět šlapat jako hodinky. A co když vám na oknech ulpí malta? Odstraňte ji pomocí žiletky pod úhlem 45° nebo škrabky na sklokeramiku. Pokud máte ale okna s polymerovou ochrannou vrstvou, žiletku nepoužívejte. V tomto případě použijte pouze speciální čistič.

Mohlo by Vás zajímat

Listové těsto
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlé a jednoduché listové těsto pouze z 5 surovin: Ideální na sladké i slané pečení

Ovoce
publikováno 2. 5. 2024 autor Nikola Klementová

15 potravin, které prodlužují život. Do jídelníčku by je měl zařadit každý

Lopatkovec
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Dopřejte lopatkovci správné hnojení, po kterém bude kvést jako divý

zavřít reklamu
×
Reklama