Jak správně pěstovat a množit tlustici, aby jí bylo dostatek na zdravotní neduhy?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 11.02.2024 08:00
Tlustice

Tlustice je velmi nenáročný sukulent, který má exotický vzhled a péče o něj vás bude stát minimum času. Velice jednoduše se množí, a dokonce vám přinese do vašeho domova bohatství.

Tlustice má velmi dekorativní charakter a dodá vašemu prostoru šmrnc. Má hutné a baculaté listy. Je velmi málo pravděpodobné, že vám v domácím prostředí vykvete, ale při správné péči toho docílit můžete. Její květy mají bílou nebo světe růžovou barvu. Navíc se také jedná o rostlinu, která je vysoce odolná a vyznačuje se svou dlouhověkostí.

Jak jednoduše pěstovat tlustici

Tlustice vydrží opravdu dlouhou dobu bez zálivky, a dokonce bez vody nezmění ani svůj vzhled. Nevadí to ani v případě, že zůstane na přímém slunci. Je to především díky tomu, že masité listy dokážou uzavřít své póry a zabránit vypařování vody. Jak tlustici zalévat? Substrát můžete nechat dokonale proschnout a až pak zalévejte. Nečekejte ale na chvíli, než z rostliny začnou opadávat listy. Naopak vlhké prostředí může činit pro tlustici značný problém.

Jak namnožit tlustici

Množení tohoto druhu rostliny je velmi jednoduché. Sukulenty se velmi dobře množí pomocí řízků. Množeno nechte na teplejší měsíce v roce. Občas se dokonce stane, že se sukulenty rozmnoží samy z opadaných, zdravých listů. Stonkové řízky vytvořte vždy z horních částí rostlin.

Crassula

Řízek nechte na pár dní zaschnout a až poté jej nechte zakořenit ve vlhkém písku, který je namíchaný se substrátem. Můžete také použít substrát určený na sukulenty. Řízky v zemině vystavte na slunném místě a podporujte je lehkou zálivkou. Aby se po zakořenění a přesazení tlustice dokonale rozvětvila, dejte ji na světlé místo a tvarujte ji pravidelným stříháním a zaštipováním. Takto se vám tlustice rozroste do velkého množství.

Co léčí tlustice

V lidovém léčitelství se rostlina používá díky svým antivirovým, antibakteriálním a protizánětlivým působením. Můžete ji využít na účinné obklady anebo odvary. V listech je v menším množství obsažen arsen, který může ve větším množství způsobit průjem, zvracení, a dokonce ztrátu vědomí. Listy se aplikují především na rány, na oděrky, škrábance a ztuhlé svaly. Pokud máte bolavé klouby, namažte si je šťávou z listů. Velmi účinně působí také na popáleniny. Skvěle funguje také na opary.

Mohlo by Vás zajímat

Angrešt
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení angreštu zajistí bohatou úrodu a sladké plody: Jak a čím hnojit?

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

zavřít reklamu
×
Reklama