Nejlepší velikonoční beránek voní po vanilce a rozplývá se na jazyku. Jak ho upéct, aby se povedl?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 30.03.2024 07:00
Velikonoční beránek

Velikonoční beránek patří neodmyslitelně na náš stůl. S dcerou jsme vyzkoušely několik receptů a ověřily si, které recepty opravdu fungují. Vyzkoušejte je s námi.

Proč se vlastně na našich stolech objevuje velikonoční beránek? Tento pokrm vychází z křesťanské tradice, kdy symbolizuje Ježíše Krista, který byl ukřižován za spásu světa. Beránek je symbolem nevinnosti a záchrany. Sám Ježíš jedl při poslední večeři beránka. Tato tradice je stará tisíce let a přenáší se až do našich dní. Pokud si chcete upéct velikonočního beránka sami doma, přinášíme vám dva ověřené recepty.

Skvělý beránek z piškotového těsta

Připravte si 300 g moučkového cukru, 7 vajíček, citronovou šťávu z jedné poloviny citrónu, balení vanilkového cukru a 300 g hrubé mouky. Připravte si 5 žloutků a 2 celá vejce a utřete je s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a s vanilkovým cukrem do pěny. To je velmi důležitý krok.

Velikonoce

Přidejte mouku a sníh z pěti bílků, který lehce vmíchejte do směsi. Formu na beránka vymažte a vysypejte moukou, strouhankou nebo kokosem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Velmi záleží na velikosti formy. Upečené těsto otestujte špejlí. Po vychladnutí beránka vyklopte. Pokud to jde ztěžka, po obvodu ho uvolněte z formy pomocí příborového nože. Můžete ho pocukrovat moučkovým cukrem nebo ho ozdobte čokoládovou polevou. Samozřejmě nesmí chybět ani mašlička.

Velikonoční beránek s máslem

Pokud chcete vyzkoušet velikonočního beránka trochu jinak, připravte si 120 g másla, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a citronovou šťávu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a tuk se žloutky a oběma cukry utřete do pěny. Vmíchejte vlažné mléko, mouku a prášek do pečiva. Přidejte citronovou šťávu a sníh z bílků. Troubu předehřejte na 170 °C a vysypejte hrubou moukou. Těsto vlijte do formy a pečte asi 45 minut.

Jak ozdobit beránka?

Na beránka můžete použít polevu z bílé nebo hořké čokolády. Vyzkoušet můžete i kandované ovoce a rozinky, které použijete na výrobu očí a úst. Ústa beránka můžete také vytvořit pomocí párátka nebo špejle a rozpuštěné bílé čokolády. Skvělou volbou jsou také mandle nebo ořechy které vtisknete na místo očí a nosíku.

Mohlo by Vás zajímat

Mravenci
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Mravenci na stromě: Zbavte se jich pomocí ověřených metod dřív, než přilákají mšice

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

hybrid
publikováno 20. 5. 2024 autor David Vanda

Vyjde vás údržba hybridu dráž než v případě spalovacího motoru?

zavřít reklamu
×
Reklama