Rychlý oběd: Několik levných inspirací na celý pracovní týden

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 20.02.2024 07:00
Vaření

Inspirací na rychlý oběd není nikdy dost. A je jedno, zda máte hluboko do kapsy, jste bez nápadů nebo se vám nechce stát příliš dlouho u plotny.

Ať je to jakkoli, jsme si jisti, že inspirace na chutný a rychlý oběd se hodí každému. Navíc v týdnu u mnohých z nás není času nazbyt. Proto jsme pro vás připravili pět chutných obědů, které si mohou dovolit i ti, kteří mají hlouběji do kapsy. Nebo ti, kteří chtějí ušetřit. Mimo jiné rychlé a levné obědy nemusí znamenat nezdravá a jinak odbytá jídla – inspirujte se. 

Nudle s mákem

Nudle s mákem patří mezi klasiku, kterou máme rádi snad všichni. Můžete koupit široké nudle, posypat je mákem s cukrem a polít máslem. Rychlé jednoduché a ne příliš drahé. Pokud máte domácí vejce, připravte si domácí nudle. To už však nebude tak rychle připravený oběd, ale bude o to chutnější. Na tagliatelle si připravte 400 gramů polohrubé mouky, 4 vejce, 3 polévkové lžíce oleje. Vymíchejte hladké těsto, které necháte 20 minut odpočinout. Poté rozválejte a nakrájejte na nudle. Tento druh těstovin lze také připravit  se šunkou, brokolicí a smetanou. Či se smetanou a žampiony.

tagliatelle

Špenát, vejce a brambory

I špenát nepatří mezi drahá jídla. Navíc je plný minerálních látek a je rychle uvařený. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte tak, jak jste zvyklí. Vejce uvařte natvrdo. Na špenát oloupejte jednu cibuli, nakrájejte ji a na oleji ji osmahněte. Přidejte dvě lžíce hladké mouky a připravte zlatavou jíšku. Přidejte přibližně 200 ml mléka a míchejte. Pokud máte rádi špenát řidší, přidejte více mléka. Poté vmíchejte povolený špenát i s tekutinou a míchejte. 15 minut povařte, osolte, opepřete a podle chuti přidejte prolisovaný česnek. 

Zeleninové rizoto s vůní másla

Rizoto taktéž patří k poměrně rychlým, vděčným a levným jídlům. Můžete do něj přidat šunku nebo pečené maso, které vám zbylo z předchozího dne. Co se týká zeleniny, připravte si například mrkev, petržel či hrášek. Lze také přidat zbytky zeleniny. Například papriku, cuketu a další. Pokud nemáte čerstvou zeleninu, ale v letním období děláte čalamády či jinou zavařenou zeleninu, použijte ji. 

Rizoto

Připravte si dle libosti přibližně 400 gramů na drobné kousky nakrájené zeleniny, 300 gramů rýže, 200 gramů šunky nakrájené na kostičky a cibuli. Rýži propláchněte a v pánvi osmahněte nakrájenou cibulku. Přidejte zeleninu a vše společně několik minut restujte. Poté přidejte šunku, rýži a alespoň půl minuty míchejte. Přidejte 2 lžičky sladké papriky, 1 lžičku kari, pepř sůl, petrželku a potřebné množství vody. Dusíme do změknutí. Jakmile bude rýže měkká, vmíchejte kousek másla.

Zapečené brambory se zelím

Připravte si 300 gramů slaniny nebo jiné uzeniny, 800 gramů brambor, které oloupete a nakrájíte na tenká kolečka. Vymažte si pekáček a na dno naskládejte brambory, osolte je, opepřete a pokryjte je kysaným zelím. Přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu nebo jinou uzeninu, a to 150 gramů. Poté opět naskládejte brambory, přidejte další vrstvu zelí, zbylých 150 gramů uzeniny a nakonec poslední plátky brambor. Vše polijte 250 ml smetany a dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 45 minut. 

Kuřecí maso

Kuřecí nudličky se zeleninou

Při přípravě tohoto receptu lze využít zbytky zeleniny. Ať už brokolici, papriky či jakoukoli jinou. Připravte si 400 gramů kuřecích prsních řízků, česnek, zvolenou zeleninu (například cibuli, 2 mrkve, 1 ks papriky), sůl, pepř, 2 lžičky kari a olej. Řízky rozklepejte a nakrájejte na tenké nudličky. Osolte je, opepřete a okořeňte. Důkladně promíchejte a odložte stranou. Připravte si zeleninu, kterou nakrájíte na plátky. Na pánvi rozehřejte tuk, přidejte maso a opékejte. Jakmile se maso zatáhne, přidejte zeleninu, orestujte a podlijte trochou vody. Přikryjte pokličkou a nechte 15 minut dusit. Podávejte s rýží, pečivem či s bramborami. 

Inspirovat se také můžete večeřemi na celý pracovní týden. Nebo pomazánkami či polévkami

Mohlo by Vás zajímat

Pneu
publikováno 25. 4. 2024 autor David Vanda

Elektrické vozy řeší problém s rychlým opotřebením pneumatik

Levandule
publikováno 27. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Účinné jarní hnojivo na levanduli povzbudí bohaté nakvétání a zdravý růst keře

Tesla Cybertruck
publikováno 21. 4. 2024 autor David Vanda

Tesla stahuje z oběhu tisíce Cybertrucků. Na vině je vadná podložka plynového pedálu

zavřít reklamu
×
Reklama