Polévka patří mezi vydatná a výživná jídla, která by neměla chybět na jídelním stole nikoho z nás. Nejenže nás postaví na nohy, pomůže při chřipce a nachlazení, ale také se jedná o levný pokrm, který umí příjemně prohřát tělo, především pak v zimě. Bohužel v dnešní uspěchané době se na ně velmi často zapomíná, neboť mnoho žen či mužů nemají čas stát hodiny u sporáku. Opravdu ale musí vaření lahodné polévky trvat několik hodin? Rozhodně ne! Inspirujte se vydatnými a rychlými polévkami.
Vydatná houbová polévka
Pokud máte sušené lesní houby, výborně, dopřejte si je v polévce. Mají minimum kalorií a obsahují řadu významných látek. V případě, že na houby nechodíte, můžete koupit hlívu, žampiony či jiné houby a polévku z nich připravit. Připravte si: 350 g zvolených hřibů, 1 svazek petrželky či tři lžíce nasekané mražené, 2,5 lžíce másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, 150 ml zakysané smetany, 3 kuličky nového koření, sůl a pepř.
Hřiby očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Sušené houby nejdříve namočte do vody. V hrnci z másla a mouky připravte světlou jíšku a přidejte houby, koření a přelijte vývarem. Za občasného míchání vařte 15 až 20 minut, přidejte smetanu a opět povařte. Nakonec přidejte nasekanou petrželku. Osolte, opepřete a podávejte například s opečenou bagetkou na bylinkovém másle. Na ozdobu můžete opražit čerstvé houby na másle.
Cibulová polévka
Cibule obsahuje řadu významných látek, a především v zimě dodá organismu energii, ale i sílu a odolnost. Připravte si: 500 g cibule, 2 lžíce másla, 1 l masového vývaru, 150 g eidamu či goudy, sůl a pepř, 4 krajíčky chleba. Oloupanou cibuli a nakrájenou na stejné proužky osmahneme na másle, poté přidáme jednu lžíci vývaru a pod pokličkou dusíme do změknutí. Přidáme vývar a 20 minut povaříme. Osolíme a opepříme. Chléb nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi. Do talíře nalijte polévku, přidejte opečený chléb a na něj nastrouhejte sýr.
Hrstková polévka, která zahřeje a posílí
Hrstková polévka je vydatná, vynikající, bohatá na živiny a jednoduchá. Skládá se tedy převážně z luštěnin, které nezapomeňte den předem namočit. Společně můžete namočit hrstku fazolí (červených i bílých) a hrstku cizrny. Do druhé misky namočte hrstku čočky a hrstku krup. Dále si připravte 1 větší mrkev, 1 petržel, 1 cm plátku z bulvy celeru, 4 stroužky česneku, kmín, pepř, sůl, 1 cibuli, hrst na kostičky nakrájených brambor a 1,5 litru vody.
Kořenovou zeleninu oškrábejte a nakrájejte na 1 cm velké kostičky. Cibuli také a v hrnci rozpalte sádlo a osmažte ji. Jakmile zezlátne, přidejte zeleninu, kmín a chvíli opékejte. Přidejte fazole, cizrnu a vše zalijte vodou. Vařte do poloměkka a poté přidejte čočku, kroupy a brambory. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek s nasekanou petrželkou. Místo ní můžete použít majoránku.