3 jednoduché a rychlé polévky, které mají říz a postaví vás na nohy

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 09.01.2024 07:20
Polévka

Poctivá polévka je grunt. Je vám tato věta povědomá, neboť vám ji říkala i vaše babička? Jistě se jedná o pravdivou informaci. Proto jsme pro vás připravili tři recepty na vydatnou polévku.

Polévka patří mezi vydatná a výživná jídla, která by neměla chybět na jídelním stole nikoho z nás. Nejenže nás postaví na nohy, pomůže při chřipce a nachlazení, ale také se jedná o levný pokrm, který umí příjemně prohřát tělo, především pak v zimě. Bohužel v dnešní uspěchané době se na ně velmi často zapomíná, neboť mnoho žen či mužů nemají čas stát hodiny u sporáku. Opravdu ale musí vaření lahodné polévky trvat několik hodin? Rozhodně ne! Inspirujte se vydatnými a rychlými polévkami.

Vydatná houbová polévka

Pokud máte sušené lesní houby, výborně, dopřejte si je v polévce. Mají minimum kalorií a obsahují řadu významných látek. V případě, že na houby nechodíte, můžete koupit hlívu, žampiony či jiné houby a polévku z nich připravit. Připravte si: 350 g zvolených hřibů, 1 svazek petrželky či tři lžíce nasekané mražené, 2,5 lžíce másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, 150 ml zakysané smetany, 3 kuličky nového koření, sůl a pepř. 

Houbová polévka

Hřiby očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Sušené houby nejdříve namočte do vody. V hrnci z másla a mouky připravte světlou jíšku a přidejte houby, koření a přelijte vývarem. Za občasného míchání vařte 15 až 20 minut, přidejte smetanu a opět povařte. Nakonec přidejte nasekanou petrželku. Osolte, opepřete a podávejte například s opečenou bagetkou na bylinkovém másle. Na ozdobu můžete opražit čerstvé houby na másle. 

Cibulová polévka

Cibule obsahuje řadu významných látek, a především v zimě dodá organismu energii, ale i sílu a odolnost. Připravte si: 500 g cibule, 2 lžíce másla, 1 l masového vývaru, 150 g eidamu či goudy, sůl a pepř, 4 krajíčky chleba. Oloupanou cibuli a nakrájenou na stejné proužky osmahneme na másle, poté přidáme jednu lžíci vývaru a pod pokličkou dusíme do změknutí. Přidáme vývar a 20 minut povaříme. Osolíme a opepříme. Chléb nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi. Do talíře nalijte polévku, přidejte opečený chléb a na něj nastrouhejte sýr. 

Cibule

Hrstková polévka, která zahřeje a posílí

Hrstková polévka je vydatná, vynikající, bohatá na živiny a jednoduchá. Skládá se tedy převážně z luštěnin, které nezapomeňte den předem namočit. Společně můžete namočit hrstku fazolí (červených i bílých) a hrstku cizrny. Do druhé misky namočte hrstku čočky a hrstku krup. Dále si připravte 1 větší mrkev, 1 petržel, 1 cm plátku z bulvy celeru, 4 stroužky česneku, kmín, pepř, sůl, 1 cibuli, hrst na kostičky nakrájených brambor a 1,5 litru vody. 

Kořenovou zeleninu oškrábejte a nakrájejte na 1 cm velké kostičky. Cibuli také a v hrnci rozpalte sádlo a osmažte ji. Jakmile zezlátne, přidejte zeleninu, kmín a chvíli opékejte. Přidejte fazole, cizrnu a vše zalijte vodou. Vařte do poloměkka a poté přidejte čočku, kroupy a brambory. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek s nasekanou petrželkou. Místo ní můžete použít majoránku.  

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Efektivní pěstování rajčat, které zajistí maximální úrodu. Jak postupovat správně?

Trávnička
publikováno 8. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstování trávničky: Pro husté trsy jí dopřejte správné umístění, ale také péči a ochranu

Rebarbora
publikováno 10. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Co s květy rebarbory? Vylamovat, nebo nevylamovat? A jak reveň hnojit

zavřít reklamu
×
Reklama