Zmírněte jarní alergie pomocí správně zvolených bylin

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 20.03.2024 08:05
Řebříček

Trápí vás na jaře nepříjemné alergie a vy se nechcete dopovat přípravky z lékárny? Alergická rýma a oteklé oči nám dokážou nepříjemně zavařit. Účinný klíč najdeme v přírodě. Pomozte si pomocí bylin.

Někteří lidé se na příchod jara opravdu netěší. Jsou to alergici. Pyl a alergeny, které se vznášejí ve vzduchu, jim značně komplikují život. Alergici během jara prožívají opravdu komplikované období. V první řadě mohou sáhnout po přípravcích z lékárny nebo mohou najít pomoc v přírodě. Existuje několik rostlin, které nám s jarními alergiemi výrazně pomohou.

Jak se projevuje alergie

Alergie je reakce organismu na alergeny, které se nacházejí v našem prostředí. Dochází k imunitní reakci a alergik trpí svěděním, otokem a zčervenáním určitých částí těla. Dochází k otoku víček, rtů, k záchvatům suchého kašle, k slzení a zarudnutí očí, k svědění nosu, k produkci alergické rýmy a také ke kopřivce. Predispozice pro jarní alergii bývá často genetického původu. Alergenem mohou být pyly květin, bylin, stromů a trav.

Jarní alergie

Manayupa a dračí krev

Manayupa je peruánská léčivá bylina. Z listů manayupy se vaří čistící čaj, který má antialergické a protizánětlivé účinky. Pomáhá při léčbě jarních alergií, astmatu, ale také při onemocnění vaječníků, ledvin a močových cest. Dračí krev je hustá pryskyřice, která se získává ze stromů jménem Croton Lechleri. Užívá se ve formě kapek, posiluje imunitu a podporuje trávicí systém. Dračí krev je účinná při léčbě alergické kopřivky.

Řebříček lékařský a kopřiva dvoudomá

Květy řebříčku lékařského obsahují vitamín C a také protizánětlivé látky, které podporují produkci histaminu. Řebříček lékařský se používá ve formě tinktur a nálevů. U kopřivy využíváme její listy a kořeny. Obsahují vitamíny C a B a podporují produkci histaminu. Je tedy významným protialergickým prostředkem.

Měsíček lékařský

Rakytník a měsíček lékařský

Významným pomocníkem při různých alergiích je rakytník řešetlákový. Obsahuje velké množství vitamínů a látek, které podporují naši imunitu. Rakytník můžete užívat v jakékoliv formě. Měsíček lékařský je ideální užívat jako čaj nebo tinkturu. Dokonale posiluje imunitní systém a také játra. Dokonce dokáže zmírnit i silné alergické reakce.

Mohlo by Vás zajímat

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

Lopatkovec
publikováno 20. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Bílá lepkavá hmota na rostlinách: Co znamená, o jakého škůdce jde a jak rostliny zachránit

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

zavřít reklamu
×
Reklama