Seznam otužilé zeleniny, kterou můžete v březnu vysévat na záhon. Které druhy to jsou?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 06.03.2024 07:15
Špenát

Teploty venku už se pomalu, ale jistě zvyšují, a tak vycházíme na zahrady a pečujeme o ně. Stříháme, přesazujeme a hnojíme. Mimo toho můžete nyní v březnu vysít první otužilou zeleninu na záhony. Která z nich to je?

Jakmile přes den nebudou hrozit mrazíky, denní teploty budou šplhat k deseti stupňům, můžete se pustit do výsevu otužilé zeleniny. Pokud už se nemůžete dočkat, až zaboříte ruce do hlíny a budete si užívat zahradnický klid za zpěvu ptactva, již brzy budete moci začít. Jaké druhy zeleniny můžeme vysévat již během března?

Mladá a šťavnatá cibulka

Mladé cibulky jsou nabité živinami a na chlebu s máslem či v zeleninovém salátu s jarními bylinkami jsou neodolatelné. Pro co nejúspěšnější pěstování vyberte teplé a sušší stanoviště. Pokud jste připravovali záhony již na podzim, udělali jste velice dobře. Pokud je tomu naopak, začněte 10 až 14 dnů před výsadbou.

Jarní cibulka

Na vypěstování kupte cibulku sazečku. Cibulky poté namočte na půl dne do teplé (30 °C) vody a nechte ji oschnout. Poté je můžete vysadit na záhon, a to tak, aby špička mírně koukala nad povrchem půdy. Mezi cibulkami nechte 10 cm místo, mezi řádky alespoň 25 cm. První cibulky sbíráme již cca za 6 až 10 týdnů.

Otužilý špenát pro březnovou výsadbu

Špenát se pro výsadbu v tomto období hodí, neboť zvládne i chladná rána. Připravte záhon a rýhy, které budou alespoň čtyři centimetry hluboké. Semínka vyséváme řídčeji a řádky udržujeme v rozestupu 20 cm. Nezapomínejte na zálivku a odplevelování záhonu. První vyvinuté lístky můžete sklízet postupně, a to již za pět týdnů. Mezi odrůdy, které je vhodné vysévat patří: Monores – velmi raná odrůda, která je taktéž odolná proti namrzání. Winter Riesen – vhodná pro celoroční pěstování a ideální do salátů. Dále můžete vysévat i salát. O něm jsme psali v minulém článku.

Ředkvička jedině raná

Pokud ředkvičku nebudete vysévat do fóliovníku, ale na záhon, bude potřeba vybrat správný druh. To bude záruka, že již za měsíc sklidíte chutné bulvičky. K tomuto kroku doporučujeme zvolit ředkvičku ranou Prima k rychlení. Půdu lehce nakypřete a semínka vysévejte do hloubky 3 cm. Zvolte slunné stanovišti a nezapomínejte na zálivku. I když tyto plodiny snesou i sušší půdu.

Hrášek

Sladký hrášek

Kdo by neměl rád sladký hrášek? Je vynikající a vysévat ho můžete již nyní. Pro hrášek však nezapomínejte na řádnou podpěru, ať má kam šplhat. Vyséváme do řádků od sebe vzdálených alespoň 30 cm. Před vysetím je také můžete namočit, aby rychleji vyklíčila. Vyhlubte 5 cm hlubokou jamku a do ní umístěte několik kuliček. Udržujte mezi nimi rozestup alespoň 40 cm. Zahrabejte je a mírně udusejte.

Mohlo by Vás zajímat

Volvo EX90
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Jako David a Goliáš. Volvo provedlo unikátní nárazovou zkoušku

Dostihy
publikováno 10. 5. 2024 autor Petr Dostál

Koňské dostihy nebo ochutnávka ve sklípku. Neděle bude plná akcí a kultury

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

zavřít reklamu
×
Reklama