Popenec: Jarní bylinka, která má všestranné využití a pomáhá se zdravotními neduhy

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 17.03.2024 07:00
Popenec

Popenec je velmi častým lučním plevelem. Jde o velmi drobnou bylinku, která se velmi složitě hledá. Naštěstí má velmi výrazné fialové kvítky, které ji vždy prozradí.

Popenec najdete na polích a loukách už během měsíce března a sbírat jej můžete až do června. Proto máte dostatek času, abyste si udělali velkou zásobu. Popenec najdete především na slunných stanovištích, na okraji lesů a keřových porostů. Půdu preferuje vlhkou či dokonce mokrou. U popence se sbírá jeho celá kvetoucí nať. Sbírá se i po odkvětu, a to v době, kdy má velké a vyvinuté listy, které také oplývají výraznými léčebnými účinky.

Co je to popenec?

Popenec je vysoce aromatická bylinka, která se používá jako léčivka a zároveň jako koření v kuchyni, například na masa. Tuto bylinku nekoupíte ani v drogerii a ani v lékárně. Pokud chcete vyzkoušet její účinky, musíte si ji jednoduše nasbírat. Rostlina dosahuje výšky až 40 cm a jde o trvalku. Proto ji budete často nalézat na stejných místech. Sbíráme pouze kvetoucí nať a listy, nejlépe v době od 14 do 16 hodin odpoledne, jak doporučují významní bylinkáři a také naše babičky. Rostlinu sušte v tenké vrstvě, ve stínu, při teplotě do 40 °C. Sušit byste měli rychle, aby vám bylinu nenapadla plíseň.

Popenec

Jaké benefity pro zdraví přináší popenec

Popenec je velmi významnou léčivou bylinkou při léčbě astmatu. Dále velmi účinně působí i na kašel, proti dušnosti nebo na jiná onemocnění dýchacích cest. Je také skvělou volbou při onemocnění močových cest. Po delším užívání dokáže rozpouštět močové kameny, ledvinový písek a působí dokonce i na žlučové kameny. Máte-li bolesti během zánětu močových cest, dokáže velmi účinně vůči těmto bolestem bojovat. Popenec se volí i při chřipce a při anémii. Odvar z popence je doporučován na vyrážky, na rány, které se špatně hojí a také na ekzém.

Jaké účinné látky obsahuje popenec

Pokud bychom pátrali po tom, jaké látky popenec obsahuje, zjistili bychom, že je to hlavně draslík, hořčík, vápník, železo a fosfor. Další významnou složkou je vitamín C. Jak správně uvaříte čaj z popence? Jednu čajovou lžičku popence zalijte 250 ml vřelé vody a nechte 10 minut odstát. Čaj sceďte a vychutnejte si jej 2x až 3x denně.

Mohlo by Vás zajímat

Plamének
publikováno 28. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Nejkrásnější popínavé rostliny, které ozdobí dům i pergolu – inspirujte se

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

Star Wars
publikováno 1. 5. 2024 autor Petr Dostál

Nechť vás provází síla: Mezinárodní den Star Wars

zavřít reklamu
×
Reklama