Čas na výsev zeleniny, která zbaví tělo zánětu a podpoří imunitní systém

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 12.04.2024 07:00
Bolest

Zánět vnímáme jako něco zlého. Ve skutečnosti se jedná o obranou reakci našeho imunitního systému. Pokud ale tento problém neřešíme, může se dostat do chronického stádia.

Z toho důvodu bude lepší, když zánět z těla vyženete okamžitě a nenecháte ho ve vašem organismu přežívat. Právě zanedbání ve většině případů způsobuje onen neblaze proslulý chronický zánět. Bohužel o to je pak škodlivější, neboť po dlouhých letech bez léčení může v těle způsobovat závažné procesy, které vedou k chronickému onemocnění. Proto dbejte na vaše zdraví, ale také na životosprávu. Pomoci si můžete nejen bylinkami, ale také zeleninou, kterou jednoduše vypěstujete. A to nejen na zahradě, ale i v truhlíku. 

Čím je způsoben chronický zánět

Jak už jsme zmínili, jedná se o zanedbání akutního zánětu, tedy jeho nesprávnou léčbu. Bohužel této situaci jdeme mnohdy naproti. A to špatnou životosprávou, stresem, emociální a psychickou zátěží, ale také nadměrnou fyzickou zátěží. Hlavní roli hrají také nevhodné potraviny, jako jsou uzeniny, brambůrky, hranolky a další. Příliš mnoho přijímaného cukru, alkohol a cigarety. Jelikož jsou zdravá střeva základem pro zdravé tělo, měli bychom o ně pečovat. Lépe jíst, déle spát a vyhýbat se stresu. 

Nezdravé jídlo

Zelenina, která zbavuje zánětu

Jaká zelenina má antimikrobiální účinky, pomáhá v boji se zánětem a podporuje imunitní systém? Přece ředkvičky. Jsou velmi jednoduché na pěstování a mají velmi silné účinky. Obsahují vitamíny C, ten je důležitý v boji se zánětem, dále K a vitamíny skupiny B. Kyselinu listovou, síru, minerální látky – fosfor, zinek, draslík. Ideální bude, když si je připravíte šetrným způsobem. To znamená, abyste je pojídali nejlépe syrové. A to například v jarním salátu s kvalitním a nerafinovaným olejem. Mimo jiné, pomoci vám může také lichořeřišnice, kterou jednoduše vypěstujete. Stejně tak šalvěj, kurkuma, rozmarýn a mochna husí. 

Jak pěstovat ředkvičky

Pěstování ředkviček je velice jednoduché. Zajistěte jim kyprou, výživnou a humózní půdu. Zahradnický substrát, který je obohacený o kompost, bude ideální. Jakmile ředkvičky porostou, nemusíte je ničím přihnojovat. Semena vyséváme do řádků cca 1 cm hluboko. Mezi řádky ponechte alespoň 15 cm místo. Semena se vysévají řídce, jakmile vyraší první rostlinky, měli bychom je vyjednotit, aby měly dostatek prostoru pro růst. Semena lze také vysévat 3 cm od sebe. Po celou dobu růstu jim nezapomeňte zajistit dostatek vláhy.

Mohlo by Vás zajímat

Muzem ČD Lužná
publikováno 26. 4. 2024 autor Jan Nováček

Několik zajímavých tipů na rodinný výlet – jak strávit poslední dubnový víkend a zabavit celou rodinu

Vějířovka
publikováno 28. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Chcete mít bohatě rozkvetlý balkon? Vyměňte muškáty za tuto převislou letničku

Zapečené boloňské brambory
publikováno 25. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlý a chutný oběd, když není času nazbyt a dojdou nápady

zavřít reklamu
×
Reklama