Čas na výsev zeleniny, která zbaví tělo zánětu a podpoří imunitní systém

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 12.04.2024 07:00
Bolest

Zánět vnímáme jako něco zlého. Ve skutečnosti se jedná o obranou reakci našeho imunitního systému. Pokud ale tento problém neřešíme, může se dostat do chronického stádia.

Z toho důvodu bude lepší, když zánět z těla vyženete okamžitě a nenecháte ho ve vašem organismu přežívat. Právě zanedbání ve většině případů způsobuje onen neblaze proslulý chronický zánět. Bohužel o to je pak škodlivější, neboť po dlouhých letech bez léčení může v těle způsobovat závažné procesy, které vedou k chronickému onemocnění. Proto dbejte na vaše zdraví, ale také na životosprávu. Pomoci si můžete nejen bylinkami, ale také zeleninou, kterou jednoduše vypěstujete. A to nejen na zahradě, ale i v truhlíku.

Čím je způsoben chronický zánět

Jak už jsme zmínili, jedná se o zanedbání akutního zánětu, tedy jeho nesprávnou léčbu. Bohužel této situaci jdeme mnohdy naproti. A to špatnou životosprávou, stresem, emociální a psychickou zátěží, ale také nadměrnou fyzickou zátěží. Hlavní roli hrají také nevhodné potraviny, jako jsou uzeniny, brambůrky, hranolky a další. Příliš mnoho přijímaného cukru, alkohol a cigarety. Jelikož jsou zdravá střeva základem pro zdravé tělo, měli bychom o ně pečovat. Lépe jíst, déle spát a vyhýbat se stresu.

Nezdravé jídlo

Zelenina, která zbavuje zánětu

Jaká zelenina má antimikrobiální účinky, pomáhá v boji se zánětem a podporuje imunitní systém? Přece ředkvičky. Jsou velmi jednoduché na pěstování a mají velmi silné účinky. Obsahují vitamíny C, ten je důležitý v boji se zánětem, dále K a vitamíny skupiny B. Kyselinu listovou, síru, minerální látky – fosfor, zinek, draslík. Ideální bude, když si je připravíte šetrným způsobem. To znamená, abyste je pojídali nejlépe syrové. A to například v jarním salátu s kvalitním a nerafinovaným olejem. Mimo jiné, pomoci vám může také lichořeřišnice, kterou jednoduše vypěstujete. Stejně tak šalvěj, kurkuma, rozmarýn a mochna husí.

Jak pěstovat ředkvičky

Pěstování ředkviček je velice jednoduché. Zajistěte jim kyprou, výživnou a humózní půdu. Zahradnický substrát, který je obohacený o kompost, bude ideální. Jakmile ředkvičky porostou, nemusíte je ničím přihnojovat. Semena vyséváme do řádků cca 1 cm hluboko. Mezi řádky ponechte alespoň 15 cm místo. Semena se vysévají řídce, jakmile vyraší první rostlinky, měli bychom je vyjednotit, aby měly dostatek prostoru pro růst. Semena lze také vysévat 3 cm od sebe. Po celou dobu růstu jim nezapomeňte zajistit dostatek vláhy.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

zavřít reklamu
×
Reklama