Co udělat na zahradě v dubnu? Nepromeškejte to nejdůležitější

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 15.04.2024 07:00
Zahrada

Duben je v plném proudu. Sice ještě cítíme poslední záchvěvy zimy, ale i přes to už můžeme na své zahradě zastat spoustu práce. Přinášíme vám několik tipů, jak se během dubna postarat o zahradu.

Občas nás může potrápit aprílové počasí, ale jaro je tady a zahrada se konečně probouzí ze zimního spánku. Odstraňte zimní ochranu z nádrží a sudů, protože je budete zase brzy potřebovat. Také si pořiďte větší množství hnojiva. Brzy ho využijete na své letničky. I během dubna se ještě stále můžete vrhnout na sázení česneku.

Výsadba zeleniny a letniček je v plném proudu

Pokud na své zahradě chcete mít zeleninové záhony, nastává ideální čas na jejich výsadbu. Zasaďte si brokolici, salát, červenou řepu, mrkev, křen, hrášek a také brambory. Předpěstovanými rajčaty můžete zaplnit váš skleník. Během dubna si také předpěstujte okurky, vodní melouny a také dýně. Chcete mít na své zahradě okouzlující letničky? Vrhněte se na jejich vysázení. Svou zahradu zpestřete krásenkami, chrpami, měsíčky, slunečnicemi nebo lichořeřišnicemi.

Lichořeřišnice

Pečujte o trávník

Svůj trávník posekejte a prokypřete ho vertikutátorem. Pokud jsou na vaší zahradě po zimě místa, kde trávník chybí, opět ho zasejte. Pokud se chystáte na založení trávníku, ideální čas je zrovna v tomto období. Před založením trávníku si připravte půdu, dopřejte jí dostatek živin a vyberte si zahradní směs, která vyhovuje typu vaší zahrady.

Stromy a keře

V tomto období je ideální čas na výsadbu okrasných stromů a keřů. Okrasným keřům dopřejte dostatečné množství zálivky a jejich okolí pokryjte mulčem. Půdu pod stromy prokypřete a také ji zasypejte mulčem. Zabráníte tak nadměrnému odpařování vody z půdy. Prořezávejte peckoviny, které jste po sklizni v loňském roce nestihli prořezat. Pokud bude teplé počasí, rány na stromech se budou rychleji hojit.

Nezapomeňte na květiny

Během dubna můžete začít prořezávat růže a odstranit jejich suché a poškozené části. Výhony zkraťte na tři až pět oček a růže přihnojte. Pokud bude přes noc hrozit mráz, své záhony můžete překrýt netkanou textilií, která na záhonu udrží teplo. Jestliže chcete na zahradu přenést rostliny, které jste měli přes zimu doma v květináči, počkejte na deštivé období a až nebudou hrozit mrazy.

Mohlo by Vás zajímat

Levandule
publikováno 27. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Účinné jarní hnojivo na levanduli povzbudí bohaté nakvétání a zdravý růst keře

Brzdy
publikováno 1. 5. 2024 autor David Vanda

Jaká je životnost brzdného systému a jak často jej podrobit kontrole?

Konopiště
publikováno 27. 4. 2024 autor Petr Dostál

Netradiční 1. máj? Užijte si s vojáky nebo romantiku na zámku

zavřít reklamu
×
Reklama