Tuto zeleninu vedle jahod nepěstujte, ošidili byste se o bohatou úrodu sladkých plodů

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 18.04.2024 06:45
Jahody

Jahody patří mezi oblíbené ovoce, a to jistě právem. Neboť plody jahodníků jsou sladké, mají bohaté využití a jsou plné výživných látek.

Chystáte se na výsadbu nových sazenic jahodníků? Nebo se na zahradě snažíte ušetřit místo, a tak pěstujete na jednom záhonu více plodin? Ať je to tak či tak, jahody se s některou zeleninou nesnesou. Naopak s jinou zeleninou a rostlinami se mohou navzájem podporovat, prospívat a bohatě plodit. Jakou zeleninu tedy vedle jahod nepěstovat?

Smíšené kultury na našich zahradách

V posledních letech se o smíšených kulturách mluví stále více. Snad jako o úplné novince. Ale smíšené kultury čili smíšené výsadby praktikovaly již i naše babičky. Tedy alespoň většina z nich určitě. Na jednom záhonu se mnohdy našlo jak ovoce, zelenina, tak i některé květiny. Ty se pak společně navzájem podporují v růstu, ale také se společně chrání před škůdci či chorobami. Naopak se ale najdou i takové, které se na jednom záhonu nesnesou. 

Brutnák

Se kterými rostlinami pěstovat jahody

Například cibule a česnek jsou skvělými společníky pro jahody. Škůdci se budou držet dál a jahodníky budou bohatě plodit. Někdo také doporučujeme brutnák lékařský, který odpuzuje škůdce na jahodách, a navíc zajistí pěknou podívanou. Měsíček lékařský je skvělou rostlinou nejen k plodové zelenině, ale také k jahodám. Navíc, věděli jste, že měsíček chrání kořeny jahod před hlísticemi? Dále můžete využít sílu šalvěje, tymiánu či pažitky. 

S těmito rostlinami jahody nepěstujte

Jahody nepěstujte v bezprostřední blízkosti rajčat. Také je nedoporučujeme pěstovat společně s fazolemi, neboť fazole produkují látky, které mohou zabránit růstu jahod. Také zelí, květák, kapustu a brokolici nepěstujte vedle jahodníků. Vyhněte se i mátě, bramborám, paprikám a dalším. Pokud se tedy chystáte na výsadbu jahod, myslete na tyto rostliny.  

Mohlo by Vás zajímat

Živý plot
publikováno 29. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Jaké rostliny zvolit pro krásný a hustý živý plot? Inspirujte se nejkrásnějšími

Aloe vera
publikováno 1. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Proč listy aloe vera žloutnou a měknou a jak rostlinu zbavit potíží

Romatika
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Výlet na 1. máje: Nejromantičtější místa České republiky, která byste si neměli nechat ujít

zavřít reklamu
×
Reklama